Vad var det egentligen som hände?

Vi kommer troligtvis aldrig få helt klart vad som utlöste branden. Men man kan ju alltid ha sina tankar om vad som hände. Rutinen är sådan att när ett hus börjar brinna förutsätts alltid det värsta – mordbrand. Eftersom våra grannar ringde till 112 när de såg att det brann, står min granne även på polisrapporten som den som anmälde att jag utsatts för mordbrand. Tack kära T för att du ringde och anmälde branden och även om det känns lustigt att du ”misstänker” att jag utsatts för mordbrand är det helt ok för mig. Utifrån denna anmälan gör polisen sedan en utredning. För att utreda undersöker man brottsplatsen. I det här fallet var huset helt nerbrunnet när man kom till platsen, men man tog prover på aska och trärester på olika ställen men framförallt där branden startat. Dessa prover skickas sedan på analys för att man skall se om huset antänts med t.ex. bensin.
 
Under tiden som den tekniska utredningen görs utreder man även om det råder en potentiell hotbild gentemot den som blivit utsatt. 
 
I vårt fall blev utredningen nerlagd ganska fort. Den tekniska utredningen visade ingenting och någon hotbild förelåg inte. I utredningen undersöker man även om det handlar om försumlighet. Försumlighet är t.ex. om man glömmer ett stearinljus tänt, röker i sängen eller lägger en jacka över ett elelement. Även här konstaterade man att det inte handlade om försumlighet eftersom vi inte hade varit i stugan på ett par veckor. Först efter att utredningen är klar kan ett rivningslov lämnas in och godkännas, annars kanske man tar bort bevis. Därför kam man på många sätt se polisutredningen som steg två på vägen mot ett nytt hus. Det första steget är kontakten med försäkringsbolaget.
 
Men vad var det då som hände? Elfel verkar vara en trolig orsak. Vi hade underhållsvärme och element. Men så är det en annan sak som räddningstjänsten men även grannar i området pratar om, och det är åska (eller snarare blixten). På natten mellan den 19 och 20 oktober var det ett fruktansvärt lokalt åskkväder. Som en av grannarna sagt; ”Natten till måndagen hade vi ett rejält åskväder med blixtar så nära och skarpa att några hundar blev rädda och jag var uppe och klädd för snabb evakuering vid behov. Det blixtrade också till i ett eluttag i sovrummet just som jag var där och det kom en ljusbåge ur fördelardosan. Läskigt! Jag trodde blixten slagit ned på Bodalsberget eller i närheten”. Så en trolig orsak är att blixten slagit ner i elledningarna och givit ett element eller något annat en slutgilltig kyss. När värmen gick på på morgonen onsdagen den 22/10, det var då det började brinna. Mer än så får vi aldrig veta.

Nya huset

4 Comments

  1. Pingback: Nu! – Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *