Mycket att tänka på!

Läste på DN om 26 punkter man måste ha koll på för att bygga hus. Tänkte att det är bäst jag listar dem här (mest för min egen skull, även om en del liksom löser sig själv iom att detta bygge är ett försäkringsärende):

Gör prisjämförelser mellan olika hustillverkare. Kontrollera vad som räknas som standard och vad som är tillval, olika tillverkare kan ha olika utbud om vad som är standard och tillval. Vi har ju leverantör men lever med frågan om vi skall bygga samma hus eller ett nytt.

2 Välj ett hus som passar din tomt och din plånbok. Jepp, frågan är bara hur stor plånboken är!?

3 Gör egna anteckningar om vad du och hussäljaren kommer överens om för att kunna kontrollera detta innan själva beställningen godkänns.

4 Anpassa huset efter väderstreck och tomtformation. Med en så kallad solstudieritning kan man se när och hur solen står under dagen och året. Vill du ha uteplatser både i sol och skugga? Vilken utsikt vill du ha från ett visst fönster? Här har vi väll en fördel över att ha levt på tomten i 38 år. Nackdelen är att det är lätta att fastna i gamla husets utformning och placering.

5 Ta reda på vad bygglov, avtalsformer och försäkringar innebär. Vi jobbar på detta. Detaljplanen är påläst och nybyggnadskarta beställd.

6 Läs på om hustillverkarens byggtekniska beskrivningar. Hittills har vi lusläst det första förslaget, det resulterade i 8 sidor med kommentarer.

7 Kontrollera med kommunen vilken stadsplan som finns för området. Kommer utsikten att försvinna med kommande nybyggen? Se punkt 4 och 5

Budgetera för oförutsedda utgifter, det kan till exempel gå åt mer grus eller schaktmassor än vad som är beräknat. Hela bygget är en oförutsedd utgift, vi försöker därför hålla ner alla kostnader som inte försäkringsbolaget står för. Vi har ju dessutom alla inventarier som skall ersättas. I nuläget vet vi att vi har oförutsedda utgifter för mer än 100 000 kr och jag hoppas att det stannar där!

9 Jämför lånevillkoren från flera olika banker. Dit har vi inte kommit ännu, eftersom vi inte vet om vi behöver låna eller inte.

10 Se till att få ett senast-färdigt-datum för huset och vad förseningar kan resultera i för ersättning till dig.

11 Utse en kvalitetsansvarig som kan bevaka att bygget uppfyller myndigheternas krav. Se till att ha löpande besiktning och att upprätta protokoll varje gång.

12 Vid slutbesiktningen: se till att få med alla anmärkningar i protokollet. Glöm inte att reklamera eventuella fel så fort de upptäcks.

13 Läs på så mycket som möjligt om hustillverkaren och hustypen som du är intresserad av. Googla och sök på nätet efter referenser och eventuella varningstexter om tillverkaren. Jepp, googlar dagligen

14 Ta reda på vilka entreprenörer som hustillverkaren anlitar, sök gärna referenser även på dessa via nätet.

15 En del husföretag förmedlar egna tomter och då krävs det ofta att man köper ett hus av dem.

16 Det går att pruta under husbygget.

17 Läs igenom detaljplanen för huset noga. Vilka bestämmelser finns för tomten? Till vilket skick ska tomten färdigställas? Vad innebär det? Vilket material och vilken färg blir det på väggar och tak, etc. Se punkt 4 och 5

18 Jämför pris på bad- och vitvaror i detaljhandeln. Ibland kan man få det billigare genom att köpa själv i stället för att det går genom byggfirman, dessutom kan man välja mer fritt.

19 Läs igenom de geotekniska rapporter som finns och kontrollera att man har gjort en radonmätning. Det kan ha betydelse för vilken grund man ska välja att bygga. Vi kommer bygga på plintar och därför slipper vi helt radonproblemet.

20 Titta igenom el- och VA-ritningarna så att du får eluttag, lysknappar, takarmatur och avlopp där behovet finns. Kanske vill man även ha eluttag utomhus?

21 Kontrollera att dörrar kan öppnas fritt och inte slår i varandra och öppnas åt det håll du vill. Vilken typ av fönster finns, hur öppnas de för putsning till exempel?

22 Vill du ha centraldammsugare bör du se ut var uttagen ska sitta. Nej, någon centraldammsugare blir det inte. Vi har självgående dammsugare och en sådan kommer det planeras för.

23 Vill du ha kamin eller planerar du en så se till att rökkanaler finns.

24 Vilken typ av lås ingår i husbygget? Finns fönsterlås?

25 Montera fågelnät runt taket innan takpannorna läggs på, för att förhindra att fåglar bygger bo.

26 Besök ditt husbygge ofta och ställ frågor om det du undrar.

 Får nog se till att bocka av dem en i taget!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *