William Morris

William Morris föddes 1834 och var en brittisk konstnär, formgivare, författare och en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen. Han är mest känd som formgivare av tapeter och mönstrade tyger. Många av hans mönster går att se på V&A (Victoria & Albert Museum) i London.
Redan från första början blev hans mönster mycket populära, men det blev lite motsägningsfullt eftersom hans målsättning var att kunna skapa överkomliga men vackra föremål för vanliga människor, men i verkligheten blev det bara ett kräset fåtal ur de övre klasserna som hade råd med hans omsorgsfullt tillverkade föremål. Än idag är hans mönster mycket populära (om än ganska dyra) som tapeter.
1873 designade Morris sitt andra mönster; Tulip and willows (tulpaner & pil):
Ovan visas ett foto av originalet på mönstret vilket finns bevarat på City Museum and Art Gallery i Birmingham. Originalet är målat med vattenfärg. Mönstret har flitigast använts som textil och möbeltyg, men även som tapet.
Idag finns den återigen som tapet men som en moderniserad stilisisk variant där man tagit bort tulpanerna och bara behållt pilens lövverk och snirklighet:
På 1970-talet däremot gjorde den svenska tapetfabriken Oppenheimer & Co Morristapeter av mönstret, och just dessa råkade vi ha i vår stuga:
Klarare 70-talsfärger, men in i detalj identiska med det mönster som Morris skapade 1873. Hur de hamnade på våra väggar är en väldigt rolig (om än privat) historia, men faktum kvarstår är att vi aldrig tröttnade på det snirkliga mönster som karaktäriserar en Morristapet. Trots färgstyrkan och intensiteten var det som att man alltid blev lugn av tapeten. Man kunde sitta länge, länge och snirkla sig iväg i rankorna. Till Morristapeterna (som vi hade i kök, matrum, hall och vardagsrum) hade vi en bröstpanel i furu samt furuluckor med mera:
Och på något vis blev huset bara vackrare med åren! Vi funderade någon gång på att måla vitt (som trenden nu varit under 2000-talets början) men beslutade oss omedelbart att bibehålla vårt hus i sin underbara (på många vis tack vare Morris) tidlösa 70-tals stil.

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *