Så byggdes villan (del 3)

Nya huset blir ju 2010-tal, och vad karaktäriserar den byggnadstrend som nu råder? Vi har ju tittat lite på detta härom dagen. Men här kommer lite ur boken Så byggdes villan;
Ur Så byggdes villan : svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen

Ur Så byggdes villan : svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen

Något som slog mig när jag läste boken är just detta med trenden att fönsterna på utsidan avslöjar vad rummen används till. Det är verkligen så olikt från vårt stora röda hus (som byggdens 1932) och där du verkligen inte kan ana vilket rum som är kök, badrum, vardagsrum eller sovrum från utsidan:
I boken påpekar man rörande 2000-2010-talet att man som husbyggare idag kan välja samma planlösning men är sedan fri att påverka fasaden uttryck rätt fritt utifrån några trender. Och det tycker jag är häftigt. Ta bara detta hus:
Ur Så byggdes villan : svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen

Ur Så byggdes villan : svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling, Laila Reppen

Det skall helt enkelt bli kul att bygga ett 2010-talshus, även om vi säkert kommer flörta med 1970-talstrenden lite då vårt hus kommer byggas som det ”enda nya huset” bland över 300 stycken 1970-talashus. Så modernistiskt med drag till 1970-talet lär det få bli…spännande!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *