Budget lösöre…

I hemförsäkringen har man ju en post som kallas lösöre. Den innefattar mer eller mindre allt löst (dvs möbler, porslin osv) som finns i och vid huset. Det är den summan som man sedan får för att bygga upp hemmet igen om man förlorat det. Ofta är potten rätt låg och om man är smart räknar man igenom sitt ungefärliga lösöre och utökar den posten i sin försäkring. Så smarta har vi varit hemma, men vi glömde liksom bort det i stugan…så därför har vi en ganska liten pott att röra oss med. När vi har gått igenom allt vi förlorade i branden är det betydligt mycket mer än vad lösöret ersätter, men det är lätt att vara efterklok! Därför har vi gjort en budget för att kunna återköpa det mest nödvändiga såsom porslin, matbord, stolar och sängar. Och lever vi spartanskt kommer pengarna att räcka. Nu hoppas vi dock på en himla massa loppis och blocketfynd för att på så sätt återskapa vårt hem. Dels blir det personligare och dels räcker pengarna längra. Jag har skrivit en del om återskapandet här, på bloggen. Bland annat om vår galna elshopping i fjällen, inköpet av nygammalt soffbord, pinnstolarna som står i vägen, favoritböckerna som återköps, samt lyckan hos barnen när vi lyckats köpa igen en saknad leksak. Pengarna skall räcka till så mycket, och samtidigt har vi så lite plats att förvara grejerna på tills huset är klart. Så det är en svår balansgång, att fynda när man kan men inte överfylla källarföråd och lägenhet i väntan på nya huset.
Vi vill ju inte heller ha en helgalen 100000-kronors-shopping på IKEA i samband med inflytt, utan vi vill ju helst bygga ett hus med själ och ett ganska välfyllt sådant. Sedan har vi ju alla de där kostnaderna för grejer som man absolut inte vill kännas vid såsom spadar, vattenslangar, städgrejer, matvaror osv osv. De skall ju också täckas av lösöret…frågan är hur det skall gå till?

Nya huset

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *