Glömma och gå vidare?

I det här att förlora ett hus, och alla minnen som fanns i huset, väcks en massa känslor. Och det är just det som skiljer denna typ av husbygge från den vanliga typen av husbygget. För det första är projektet helt oplanerat. Det är absolut ingen dröm att bygga ett hus. Drömmen har man redan haft, istället handlar det om att återuppbygga en dröm. För att göra detta måste man först göra ett superjobbigt jobb i form av att:

  • Skriva ner och förklara in i detalj hur det hus man hade såg ut och var byggt. Här hjälper det gamla bygglovet till en del, men om man som vi förlorat alla handlingar om huset i branden är det bara kommunens arkivalier som finns som stöd…och jag kan lova att ett hus förändras på 40 år från de att bygglovsansökan lämnas in. Därför har vi gått igenom alla foton vi äger för att se detaljer och förändringar.
  • Skriva ner i detalj alla inventarier som fanns i huset samt lämna in värdering på både inköpspris och återanskaffningssumma för detta. För att ni ens skall ana hur stort jobb detta är kan ni testa att skriva ner en lista på alla de grejer ni har i ert städskåp. Sedan tänker ni att detta bara är ett av många skåp i ett av många rum. Och i städskåpet har du knappast någon grej du verkligen var knuten till. Testa nu att gå igenom din hylla eller låda med extra, för dig, värdefulla saker och tänk hur du skulle må om du visste att du aldrig kan få tillbaka dem.
  • Sedan skall du hantera alla formalia kring branden, försäkringsolag, rivningsfirma, kommunen. Alla vill hjälpa dig, men ingen kan riktigt förstå hur förlusten påverkar just dig. För dem är det i mångt och mycket ett rutinärende (även om de verkligen försöker sätta sig in i det hela) men för dig är det ett ”once in a lifetime” trauma. Du kommer hitta sidor hos dig själv som du inte ens vill känna till. Och du kommer ställa dig frågan om du inte balanserar på gränsen till galenskap när du reagerar på ett eller annat vis.
  • Frågan om vart du skall bo och vistas under återuppbyggnaden av huset. Den är inte vare sig självklar eller enkel. För var skall jag vara om jag inte kan vara där jag vill vara mest av allt? Inga allternativ känns goda nog – tyvärr!
  • Nu är det också dags att fundera på vad som skall byggas upp. Identiskt, så lika som möjligt eller annorlunda. För oss var ”så lika som möjligt” aldrig ett alternativ. Så för oss handlade det om att antingen slita oss blå för att bygga ett autentiskt 70-talshus eller ett helt annorlunda. Och autentiskt är både svårt och dyrt.
  • Eftersom vi valde att bygga helt annorlunda handlade nästa steg om vilken typ av husbyggare är vi designmässigt, vad gillar vi helt enkelt?
  • Vilka behov har vi av ett hus nu och i framtiden när det gäller antal rum och planlösning? Det är väll möjligtvis den enda punkten som varit ganska lätt. Här har vi fördel av 39 år på tomten. Vi vet vilken typ av husägare vi är. Vi vet hur vi använder huset och vi vet hur det troligen kommer att användas i framtiden.
  • Vad säger detaljplanen, vilka utsvävningar får jag göra?
  • Vad har jag råd med? Det är verkligen inte ett planerat projekt och då finns här heller ingen undansparad pott för husbygge. Istället handlar det om att fundera på hur mycket pengar kan jag på kort tid skaka fram för att täcka eventuella merkostnader som den nya huset medför i förhållande till återuppbyggnad av det gamla.
  • Vad har jag tid med? Att bygga hus tar tid, även om det är ett försäkringsärende. Hur mycket skall jag göra själv och hur mycket skall andra göra åt mig? Bara alla beslut i form av kranar och tapeter tar tid. Skall man sedan göra något utöver standard tar det ändå mera tid! Tid som man måste hitta någonstans i livspusslet.

Ja, här någonstans är vi nu i processen. Snart hoppas vi på startbesked och att återuppbyggnaden på riktigt drar igång. För det är först då som vi kommer kunna lämna det gamla bakom oss och titta framåt. Det kommer säkert bli superbra. Fast i nuläget känns det oftast som det gamla och tunga drar oss tillbaka som en bojsten. Det roliga med att bygga hus glimtar till ibland men 99% av tiden är det bara tungt än så länge och har så varit sedan den 22 oktober.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *