Det hade kanske varit lättare att bo i Arvidsjaur

Kontrollplan måste man ju ha när man bygger hus. Men kontrollplanerna skiljer sig åt framförallt mellan exempelvis villa och fritidshus eftersom ett fritidshus inte har samma krav på sig vad gäller energihushållning, utrymme och tillgänglighet. (Eftersom fritidshuset inte behöver uppfylla energikraven i Boverkets byggregler och det behöver inte heller vara handikappanpassat får det enbart användas en del utav året. Skall du bo i det permanent behöver du anmäla det till kommunen och ditt fritidshus behöver även handikappanpassas och uppfylla energikraven). Men i alla fall detta gör ju kontrollplanen aningen kortare, vilket vår KA hade missat när han kom med förslag på första utkastet av vår kontrollplan.

För att hitta stöd i hur en kontrollplan för ett fritidshus kan se ut googlade jag och tyvärr kan jag bara konstatera att det inte finns massors av exempel på sådana på nätet. Men i alla fall så hittade jag en kort och enkelt på Arvidsjaurs kommuns hemsida. De fick det att låta så enkelt att bygga hus. Totalt 12 punkter, lika enkla som självklara. Punkten där det i vanliga fall beslutas om det krävs en geoteknisk utredning ha ersatts av formuleringen; Tänkt grundläggningsmetod är lämplig så att skador på grund av tjäle, sättningar eller fuktskador inte uppstår. Så enkelt formulerat och så självklart på något vis.  Varför krångla till det med en massa paragrafer och byråkratiska termer?

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *