Plintgrund en bortglömd metod?

Vårt första hus byggdes 1977, och då gjöts plintar direkt på urberget. Vi har varit väldigt nöjda med detta under alla år. Vid inspektion har vi varken haft fukt eller mögel och enda nackdelen har möjligtvis kunnat sägas att det var aningen kallt på golvet när vi var i stugan på vintern. Men faktiskt var det kallare vid väggarna (där yttervägg mötte golv) än mitt på golvet, så något jätteproblem var det verkligen inte. Därför har plintgrund hela tiden varit det självklara valet för oss nu när vi måste bygga ett nytt hus. Att plintgrunden dessutom är den minst problematiska av de fyra klassiska stuggrunderna (Plintgrund, Torpargrund, Krypgrund och Källare) gör ju inte beslutet svårare att fatta.

plintgrundtorpargrundKrypgrundkallare-150x150

 

De olika grunderna i ordningen; Plintgrund, Torpargrund, Krypgrund och Källare. Bliderna lånade från villaaktuellt.se .

Vad man skriver är viktigt för att en plintgrund skall hålla sig pigg och fuktfri är att allt organiskt material tas bort och att vinden tillåts blåsa under husgrunden (dvs att man inte bygger för eller täcker till med växtlighet). Vi hade så och tanken är att så skall det bli med nästa hus också. Vi kommer täcka till husgrunden åt några håll (för att dölja plinthöjden) men i övrigt kommer den ligga fritt. Vi jobbar ju dessutom med att avtäcka berget för att inte ha organiskt material under huset. Lite roligt är dessutom att jag för 15 år sedan var på ett föredag om fukt och då hyllades plintgrunden som den mest problemfria grunden. Numera är ju den mest populära grunden den gjutna isolergrunden och den fungerar bra i och med att man gräver bort allt organiskt material och lägger en ”spärr” av grus på vilken plattan sedan gjuts. På så sätt får man bra dränering och en fuktfri grund. Men som sagt, innan den grundtypen blev etablerad var plintgrunden den mot fukt bästa lösningen.

Nu bygger ju vi idag, och vi inser hur fruktansvärt omoderna vi är som envisas med denna förlegade typ av grund. Husfirman, de flesta markentreprenörerna och vår KA är alla liksom lite inkörda på platta på mark modellen. Det liksom bara förutsätts. Och vi strävar envist emot. Tänk vad fort en gammal metod ersätts av en ny! Och ja, vi är bakåtsträvare eftersom plintgrund lämpar sig på vår tomt då huset är ett fritidshus (=golvdrag är inget jätteproblem), det skall byggas på urberget, huset ligger så till att vind kommer blåsa friskt under huset, dessutom minimerar vi transporter till och från ön (=sparar miljön) genom att använda oss av denna metoden. För att inte tala om pengar…det är betydligt billigare med plintgrund än med en massa markarbete och gjuten platta.

Vad vi mest undrar är om plintgrunden inte borde vara bättre ihågkommen och mer frekvent använd än vad den är? Speciellt i bergiga områden.

Nya huset

9 Comments

 1. Hej, skulle du kunna sammanfatta steg för steg(arbetsmoment och material) hur ni gick tillväga när ni anlade er plintgrund? Tack på förhand Micke

  • Hej Micke!
   Nu anlitade vi ju en firma för själva gjutningen men jag skall försöka lista de olika momenten.
   1) Grovutstakning. Vanligtvis köper man den tjänsten. Vi gjorde detta själva då vi besatt kompetensen.
   2) Gräv ner till urberg. (Eller skapa på annat vis en stabil grund för plintarna att stå på) Gräv för hela byggytan plus lite till så inget organiskt material som kan orsaka fukt och mögel finns kvar.
   3) Finutstaka huset. Denna tjänst måste du köpa.
   4) Använd plintritningen som följer med huset för att märka ut var plintarna skall står.
   5) Borra i berget för armering av plintarna.
   6) Gjut plintarna enligt plintritning.
   7) Kontrollera att allt blev rätt.

   Vi ansvarade för punkt 1-3. Vår entreprenör tog därefter vid och utförde punkt 4-7. De lämnade därefter ett intyg på jobbet att ge till KA.

   Lycka till!

   • Tack för beskrivningen. Vad har ni för dimensioner på golvbjälklaget: 45×170 eller 45×220? Vilken typ av isolering och metod har ni använt er av? Mvh Micke

    • Oj, vilka svåra frågor. Vi köpte ju en färdig hussats så då ingick allt inkl bottenbjälklaget. Är därför inte 100 på mina svar men jag tror isoleringen är 25 cm tjock och därför bör det vara 45*220. Vi har sedan K-boards neråt och golvspån uppåt.

      • Nej vi har ingen vattenburen golvvärme då det är ett fritidshus, och vi inte ville riskera att golvvärmen frös sönder vid ett längre strömavbrott. Istället har vi elgolvvärme i badrum och hall. Fasta elelement i sovrummen samt lösa elelement som vi ställer fram under det kallare halvåret i resterande huset. Värmesystemet är aningen underdimensionerat så för att uppnå 20 grader inomhus de riktigt kalla dagarna har vi även vår täljstenskamin.
       Huset är även förberett för luft-luft-värmepump och solceller.

 2. Bortglömd var ordet. Vi beställde väg och förarbete för en plintgrund. Vi fick en ”platta” med väl packad sprängsten med djupet 20 – 100 cm eftersom marken skiftade från berg till silt (skitjord). Nu är det morän och berg som ”plattan” vilar på. Ovanpå plattan ligger, där själva tillbyggnaden ska stå, ett ca 20 cm högt lager med lös singel! Grävaren ville tydligen att vi skulle ha en annan grund. Vi kommer inte på något annat än att börja gräva en massa gropar eller tre diken i den fint packade sprängstenen och gjuta plintar på plats. Plintar har fungerat utmärkt i den mycket blöta marken för den befintliga byggnaden (stövlar gäller på sommaren). Vi får ingen hjälp av entreprenörerna, de svarar ofta inte ens i telefon (fast det gäller även för stora kataloghustillverkare). Antagligen vet de inte vad de ska göra. Annars fungerar sprängstenen alldeles utmärkt som ett enormt dräneringsdike (ligger i sluttning) och är en uppskattad förbättring. Tar gärna emot nya åtgärdsförslag eller bekräftelser!

  • Hej Sylvia!
   Åh vad jag önskar att jag hade tillräckligt bra kompetens att hjälpa dig! Dock vet jag att den blogg i min länklista som heter Tynningöbranden gjöt plintar på lösare grund än vi och samma gäller Halmhuset i Hålta kolla med dem eller försök få fatt i deras entreprenörer. Om du befinner dig i Stockholmstrakten kan du även kontakta det företag som gjöt våra plintar: Myrén Marin. De jobbar ganska mycket med plintgrund och de har mycket bra kompetens.

   Lycka till och berätta gärna hur det går!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *