En liten trädgårdsspade

Under semestern har vi grävt bort rester av sot, aska, glas, metall, plast osv. Maken har tagit det tyngre jobbet och jag har framförallt jobbat med tre saker; liten trädgårdsspade, hink och högtrycksspruta.

sommaren2015

Arbetsutrustning :)

Totalt har jag räknat ut att jag på 3 1/2 vecka grävt ut en yta om ungefär 120 kvm med den lilla spaden på bilden ovan. Det har resulterat i cirka i snitt 15 hinkar fyllda med aska och jord per dag. Oftast vattning sådan tack vare (eller vad man nu skall säga) sommarens alla regnskurar:

aska

 

Ofta har jag nynnat på Evert Taubes Eldarevalsen där han sjunger att;

…Våra kol var som snus eller finmalet krut
vi fick släjsa och raka i ett
Vi fick slagga två gånger på vakten till slut
och vi levde i aska och svett

 

Ja, den får inte va varken dum eller lat
som ska stå på en elddurk och fyra
och får ju till slut ett förinnerligt hat
till matroser som inte kan styra…

där jag suttit i aska och kol och grävt med min lilla spade i bergsskrevorna. Återkommande har jag dessutom lovat mig själv att aldrig påstå att jag;

…vill bli arkeolog

…gillar trädgårdsarbete

…skall skaffa kolgrill

…tror att lerinpackning är hälsosamt för huden

Men vet ni vad…berghällen blev otroligt fin efter 3 1/2 veckas slit, även om en hel del arbeta återstår. Ibland har jag dessutom ångrat att vi inte skall spränga och schakta som vid ett konventionellt bygge, för då hade vi sluppit att sanera så till den minsta grad efter branden. Men sedan gick jag (och övriga familjen) på ett geologiskt föredrag och då kändes det där med att inte spränga helt rätt igen. För inte kan man väll spränga bort 1 900 miljoner år gammalt berg för att bygga ett hus som kanske står i 100 år?

Nya huset

4 Comments

  1. Låt oss säga att jag nu gjort 40-års trädgårdsarbete på en sommar. Jag skall aldrig, aldrig använde en liten trädgårdsspade så mycket igen! Och ljudet av kol mot trädgårdsspade får mig numera att rysa…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *