Utstakning

Eftersom vi gör mycket av grundarbetet själva ville vi ha utstakningen gjord så tidigt som möjligt, och kaxiga som vi var gick vi direkt på finutstakningen. Den 31/7 kom därför en lantmätare från kommunen och stakade ut vårt hus:

DSCF4919

 

Anledningen till att vi vågade oss på detta är dels att mycket av grundarbetet var gjort genom att rivning (och bortgrävning av aska, glas och kol) gått in i grundarbetet för nya huset.

aska

Huset ändrar form en del och flyttas en del men det handlar de inte om några större förflyttningar, så när vi ändå samlade glas som flugit iväg p.g.a. att fönsterrutor exploderat av värme kunde vi lika gärna ta bort det tunna jordtäcket (i snitt ca 10 cm tjockt) där branden påverkat och därmed även göra lite förberedande jobb för det kommande huset. Dessutom hade vi redan ett par veckor innan på skoj stakat ut det nya huset:

preliminar-utstakning

Hur rätt vi hade med vår utstakning…nja, inte 100% men ganska nära. Huset blev vridet lite mer åt söder (vilket vi uppskattade mycket). Troligast beroende på att våra mätpunkter befinner sig på olika höjder och vi använt måttband. (Lite lustigt är dock att när pappa mätte ut gamla huset med samma metod för 38 år sedan fick han samma resultat som vi.) Men lantmätaren hade ju riktiga grejer, så nu blev det nog mer exakt. :)

DSCF4921

Plastbanden är vår ”utstakning” och röda pricken är hörnet på huset enligt lantmätaren. Men det här var bästa hörnet. Sämsta hörnet var såhär:

DSCF4922

Där blev det nästan 1 meter fel, men som sagt det berodde på att vi fått lite fel vinkel med vår inexakta mätmetod. Så nu blir det till att gräva lite mer med min favoritutrustning:

sommaren2015

 

Sedan hoppas vi snart komma igång med grundarbetet…31 plintar skall gjutas.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *