En tekanna

Som jag skrev tidigare så förlorade vi en hel del kökporslin från Villeroy & Boch i branden. Bland annat hade jag köpt en tekanna till mina föräldrar som stod högst upp i ett av skåpen. Denna kannan togs bara fram vid väldigt fina tillfällen och jag har såhär i efterhand förstått att den var mycket, mycket ovanlig. Bara att hitta mönstret har tagit tid, och någon tekanna i rätt form med det mönstret har jag inte hittat alls. (Jag har dock hittat en snarlik och den värderades till ett värde om 2000 kr). Ja, så kan det gå om man köper ”uddaporslin” på den riktiga fabriksoutleten i Mettlach.

I alla fall, när vi var i Mettlach i somras hittade jag i en ”antikaffär” mönstret på kannan (tyvärr var affären stängd när vi var där):

DSCF3796

Mönstret med tofsar är det jag pratar om. Tyckte det var fantastiskt häftigt som tonåring så det var därför jag köpte kannan (dessutom är jag säker på att den var rätt billig eftersom jag köpte den), och vem vet Maria Montazami kanske skulle älska mönstret 😉

Nu har jag i alla fall (med hjälp av fotot från skyltfönstret) kunnat spåra vad mönstret heter; Messalina. Det producerades bara under en kortare period, nämligen mellan 1992-95 och om jag skall gissa på när jag köpte tekannan så var det på mitt andra besök hos min värdfamilj i Tyskland nämligen 1992.

Undrar du över något mönster från Villeroy & Boch? Här hittar du foton på nästan alla mönster de producerat genom tiderna.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *