Det här med tomten

Stora tomter är ju ganska ovanliga, och de flesta tomter är kvadratiska. Vi har en rektangulär tomt som är cirka 75 meter lång och 40 meter bred. Det innebär att vår tomt är nästan lika stor (och hyfsat lik formen) på tre 50-metersbassänger som ligger bredvid varandra, eller som en 7-mannaplan i fotboll eller 1 1/2 internationell ishockeyrink. Total storlek på tomten är 3000 kvm varav byggytan är cirka 800 kvm och byggytan befinner sig på den absolut högsta punkten på tomten. Resten är prickad mark. Totalt är tomten mot vägen lägst med sina 29 meter över havet, och tomten mot havet med sina 31 meter över havet. Som högst är tomten 35,3 meter över havet och det är den höjden som också huset kommer ligga på eller 35,32 meter över havet för att vara exakt.

Husets centrum är beläget på höjdpunkten 34,8. Bilar, lastbilar och kranar kan inte komma närmre huset än nordmarkeringen (N). Det innebär att kortaste sträckan mellan hus och kran är 22 meter och nästan 40 meter som längst. Dessutom är höjdskillnaden till bottensyllen på huset ganska exakt 6 meter.

Husets centrum är beläget på höjdpunkten 34,8. Bilar, lastbilar och kranar kan inte komma närmre huset än nordmarkeringen (N). Det innebär att kortaste sträckan mellan hus och kran är 22 meter och nästan 40 meter som längst. Dessutom är höjdskillnaden till bottensyllen på huset ganska exakt 6 meter.

De högsta plintarna som gjutits är 1,1 meter höga och de lägsta är cirka 1 dm höga, och den differensen stämmer väl överens med höjdskillnaderna på tomten.

Cirka 2/3-delar av tomten består av berghällar i dagen med små små skrevor av vitmossa och ljung emellan. 1/3-del av tomten består av en kraftigt sluttande skogsbacke med mossa och klippblock. Ja, ni hör naturtomt till 100%, eller när…faktiskt inte, vi har cirka 10 kvm gräsmatta, så bara 99,7% naturtomt 😉 .

Tomten tillhör en av de mest kuperade tomterna på området då hela berget liksom veckar sig. Mina föräldrar valde tomten av just den anledningen eftersom de ville att jag som då var två år skulle tvingas röra mig mycket när jag gick runt på tomten. Mycket balansträning, mycket uppför och mycket nerför. Det är också det som gör tomten så speciell. Man älskar den och ”hatar” den. För det är tungt att bo på en sådan tomt, tänk er bara att bära upp matkassar från vår parkering. Varje kasse skall lyftas 6 meter uppåt. För att inte tala om när man skall bära barn, möbler eller säckar med jord. Eller tänk er att vingla fram på ett veckigt berg med en bricka med saft.

Tomten är tyvärr också en av anledningarna till att min mamma inte längre är på ön. Hon går med rullator och att gå med en sådan på tomten är tyvärr en omöjlighet. Men vacker är tomten, och älskad är den.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *