Det där med hemautomatisering

…vet faktiskt inte vart det började. Gamla huset var ju ganska automatiserat med både det ena och den ena och den andra funktionen. Med både en pappa och en make som är tekniknördar har det testats en del innovativa grejer genom åren. Nya huset (när det väl blir färdigt) blir nog också ganska automatiserat, eller med mina mått mätt praktiskt. För det är just den…det skall fungera smidigt enligt min mening. Gillar ju att kunna ringa till huset och sätta igång värmen t.ex. Det är ju skillnad som natt och dag att åka till stugan en fredagkväll i smällkalla vintern om den är uppvärmd (dvs 20 grader) eller inte (dvs 2 grader).

Men nu är det ju så att denna grejen med innovationer verkar sprida sig, helt plötsligt som någon form av experiment, har maken börjat automatisera lägenheten hemma. Helt plötsligt ligger han i soffan med någon app på telefonen och tänder och släcker lamporna runt om i lägenheten och ute på balkongen. Jag menar hur kul är det när han (med ett lite halvrått garv) tänder lampan i sovrummet när jag försöker sno åt mig 5 minuters extra sömn efter de att väckarklockan ringt!????

Dessutom talar han om för mig hur varmt det är ute och inne och hur hög luftfuktighet vi har inne. Känner mig som ett levande frågetecken och undrar om detta faktiskt hjälper oss (läs mig) eller om detta är ännu en teknisk uppfinning som gör att jag känner mig gammal som inte förstår och där maken däremot har full kontroll och kan briljera.

fragetecken

 

Dessutom undrar jag om detta är ännu en av de saker som kommer att strula när han åker på någon av sina månadslånga tjänsterresor!? Det är nämligen allmänt känt i vår familj att när maken åker bort flyttar Murphy in. (Som den tjänsterresan i mars för några år sedan då vi fick stopp i avloppet, diskmaskinen lade av, tvättmaskinen lade av och yngsta dottern hade magsjuka. Eller som nu i höstas när tre cyklar blev stulna och bilen påbackad.) Självklart är det så (att Murphy flyttar in – jag är van)…med största sannolik fungerar allt briljant tills det att planet lyfter från Arlanda för att sedan strula ända tills det att maken kommer hem igen.

Eller som då när han hade programmerat vår tv och jag fick ringa till Japan för att be honom sätta på den eftersom barnen ville se på tv…kändes ju sådär! -Vänta barn, mamma skall bara ringa pappa så han kan sätta på tv:n. Nä klockan är 4 på natten i Japan, pappa sover så ni får vänta några timmar till. Dock var tv-perioden en period då jag och min svärfar var helt, helt rörande överens om en sak (vi har nog aldrig någonsin varit så eniga om något vare sig före eller efter, även om vi brukar vara nästan överens för det mesta) – dvs. att man inte kunde sätta på tv:n hemma hos oss. Vi var dessutom helt eniga om en sak till…att vi älskade maken helt otroligt mycket, men att vi inte alltid älskade hans experiment :)

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *