Besiktningen…

…har jag ju inte berättat om. Den skedde alltså den 13/1 och var 6 timmar lång. Fokus på besiktningen var att undersöka om stommen var fackmannamässigt ihopmonterad. Protokollet blev 18 punkter långt. Några punkter väldigt stora och omfattande andra betydligt mindre. Några saker som bekräftades var de felaktigt monterade hjärtväggarna. Vilket sätter hela huset i spänn, där bottenbjälklaget böjs uppåt och mellanbjälklaget böjs neråt. Vilket gör att golvet på bottenvåningen varierar 1,5 cm och golvet på vindsvåningen varierar 3,5 cm.

Bottenbjälklag och mellanbjälklag i spänd båge tack vare felaktigt monterade hjärtväggar.

Bottenbjälklag och mellanbjälklag i spänd båge tack vare felaktigt monterade hjärtväggar.

Några andra punkter var förekomst av mögel, felaktigt monterade ytterväggselement, frihängande takstol, frihängande bärande innerväggar.

Mögel och fuktgenomslag i bottenbjälklaget.

Mögel och fuktgenomslag i bottenbjälklaget. Copyright KW

Exempel på friläggande bärande innervägg.

Exempel på friläggande bärande innervägg. Glipan är ungefär 1 1/2 cm mellan den bärande innerväggen och balken nedanför. Copyright KW

 

När vi såg protokollet visste vi inte ens om vi skulle skratta eller gråta. Skratta av lycka för att vi fick våran ståndpunkt bekräftad? Eller gråta förtvivlat för att någon behandlat vårt hus på detta vis?

Ändå fick vi inte med punkter som att de vänt ritningen bakåtfram när de monterade mellanbjälklaget (vilket gör att takstolar och bjälkar är monterade på fel plats) och på vilka sätt man undlåtit att använda sig av monteringsmanualen som borgar för att det är ett äkta Rörvikshus (och premiumhus) som monteras. Eller att man glömt bort att förbereda och dra in vatten och avlopp i bottenbjälklaget. Punkter som kraftigt påverkar vår känsla av att vi inte på långa vägar när är på väg att få det hus vi beställt. En känsla som å andra sidan hade kunnat påverkats genom en kraftfull åtgärdsplan.

Mest av allt känns det som att vi lämnat vår hussats till vår entreprenör att förvalta och att denna, sedan genom sin underentreprenör, bara tagit den och rivit och slitit den i bitar. Som om de helt enkelt bara tagit tusenlapparna och rivit dem itu…

Nya huset

9 Comments

  1. Det här gör en ju helt skakis! De har lyckats pricka alla de största farhågorna man har inför att bygga hus. Känner med er och hoppas att husentreprenören river allt och börjar om från början, och att ni får skadestånd! Det här ska ni inte behöva acceptera någonstans. Så tråkigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *