Plintgrund

Nästan 90% av googelsökningarna som leder in till denna bloggen behandlar plintgrund. Så därför tar jag upp ämnet igen och denna gången med betoning på för- och nackdelar med plintgrund. Populäraste inlägget hittills är Plintgrund en bortglömd metod?, läs gärna detta. Men ni hittar även alla inlägg om plintgrund under etiketten plintgrund eller under kategorin grund.

Vi valde att bygga med plintgrund av följande anledningar:

1) Gamla huset hade plintgrund och vi var mycket nöjda (inga sättningar, mögel eller fukt hade uppstått på 37 år)

2) Vår tomt är idealisk för plintgrund då den både är kuperad, består av berg (dvs plintarna gjuts direkt på berget och man behöver inte ha jämn mark under) och kommunen i största möjliga mån önskar att man undviker att spränga.

3) En plintgrund på rätt plats (dvs väl ventilerad och gjuten direkt på berg) är en av de absolut mest problemfria husgrunderna (däremot kan en plintgrund på fel plats vara en riskkonstruktion).

4) Vi befinner oss på en ö och därmed minskar vi transporten till och från ön genom att undvika en gjuten platta som innebär att sprängsten transporteras bort från ön och fyllmassor och cement transporteras till ön. Det är alltså miljövänligare och kostnadseffektivare med plintgrund i detta fallet.

5) Plingrund omöjliggör för Radon att tränga in i huset

6) Plintgrund är kostnadseffektivt, vi betalade endast ca 40% för vår plintgrund i förhållande till en gjuten platta och då är det exklusive transporter till och från ön, sprängning osv för platta på mark men inklusive transporter till och från ön för plintgrunden.

Men det finns saker att tänka på när man gör en plintgrund:

1) Huset måste byggas på ett bottenbjälklag, vilket alla husleverantörer inte kan leverera.

Bottenbjälklaget monteras 17 oktober 2015

Bottenbjälklaget monteras 17 oktober 2015

2) Huset behöver extra isolering neråt då golvet blir till en 5:e yttervägg.

3) Om man inte kan gjuta plintarna direkt mot berget finns risk för sättningar

4) Om man har för låga plintar eller mycket växtlighet vid plintgrunden (eller bygger igen runt om plintgrunden) finns risk att mögel och fukt förstör huset underifrån

5) Om man har organiskt material under huset på en plintgrund finns risk att mögel och fukt förstör huset underifrån

6) Plintar kanske inte är den mest estetiska grunden

Vardagsrumsfönstret. Stomresning 20/10-15

Vardagsrumsfönstret. Stomresning 20/10-15

Om vi är nöjda med vårt val av grund? Absolut! Det var ett mycket medvetet val som vi inte ångrar för en sekund.

IMG_1833

 

Nya huset

4 Comments

 1. Hey,

  Antar att ni får mycke frågor ang er plintgrund måste säga att det blev riktigt snyggt.

  Har själv hus projekt och undrar du/ni som kan finns det nån minimum höjd på plint om det enbart är berg överallt finns inge växtlighet och bergrent?

  Stor inspiration har er blogg varit och hoppas huset fortfarande är som ni önskat

  Tack

  Med vänliga hälsningar
  Christoffer

  • Hej Christoffer!
   Du är faktiskt den första som frågar oss om plintgrund. Och tack för att du säger att bloggen inspirerar. Det var ju tanken från början. Men sedan har det ju blivit mer av en ”husstrulsblogg”.

   Jag skall ärligt säga att jag inte vet om det finns någon lägsta rekommenderade höjd för plintar på rent berg. Grunden är ju den att det inte skall stå vatten under huset och att det skall kunna blåsa fritt under huset så att inte fuktig luft står stilla och kan angripa huset underifrån. Så så länge de kraven uppfylls så tror jag att det är ok. Läste någonstans att plintgrunden inte skall vara lägre än 80 cm om man vill undvika mögel och fuktangrepp (men jag kan minnas fel). Jag skulle tro att detta också kan vara en medelhöjd på hela plintgrunden, eftersom plintgrund oftast används där marken är kuperad/sluttande. I vårt fall är de lägsta plintarna strax över decimetern höga och de högsta cirka 110 cm. Höjden varierar väldigt mycket, men jag skulle tro att snitthöjden ligger på cirka 80 cm.
   Däremot tror jag det är väldigt dumt att lägga huset så lågt att den lägsta plinten ”saknas” dvs att huset ligger direkt på berget, för då kan ju regnvatten rinna in i sylen. Så upp från backen vågar jag påstå att huset måste på alla punkter, även den lägsta.

   Vi baserar ju vårt husbygge och vår husgrund mycket på erfarenhet från vårt gamla hus. Vi hade ju det stående på plintgrund i 37 år på samma tomt och nästan exakt samma plats (även det med mycket varierande plinthöjder). Där kröp vi ofta in under huset och besiktigade bottenplattan underifrån, och efter 37 år såg vi ännu inget fukt eller mögelangrepp. Men som sagt, den kunskapen gäller just det huset på exakt platsen.
   Däremot var jag på en föreläsning under 1990-talet där man utbildade kommunernas bygglovsingenjörer i de olika typerna av grunder på hus, och där diskuterades huruvida plingtrund var en riskkonstruktion eller inte. Och slutsatsen var att en plintgrund där luft tillåts blåsa under huset och där ingen växtlighet eller jord finns under huset (som kan binda fukt) är plintgrunden den absolut bästa husgrunden ur fukt/mögel/röta/radonsynpunkt. Däremot kan en inbyggd plintgrund med växtlighet och jord under vara en riskkonstruktion.

   Hoppas detta svammel var svar på din fråga och lycka till med ditt bygge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *