Budget lösöre och alla småsaker

För ganska exakt ett år sedan skrev jag om hur det är att bygga upp ett hem med en begränsad budget. Hela husbygget för oss är ju baserat på försäkringsersättningen vi fick för vårt hus som brann. Att bygga hus är ju inget vi planerat för och därför är ju alla merkostnader en oplanerad extrautgift. Och ja, vi kommer skjuta till pengar – mycket pengar – men kassan är liksom inte outsinlig.

När man försäkrar ett hem finns där en post som heter lösöre. Den posten skall täcka allt ”löst” som finns i ett hus och den är ofta ganska lågt satt. Den är satt för att man med minsta möjliga marginal skall kunna skapa ett bobart hem med husgeråd, möbler, kläder och hygienartiklar. Vanligt är att man justerar upp den summan om man vet att man har mer än ett ”bas”hem. Dumma som vi var hade vi inte gjort detta…så budgeten för att bygga upp vårt hem på ön är därmed mycket begränsad. Vilken innebär att vi noga får välja våra utgifter. Några saker vill vi lägga extra krut på såsom servisen t.ex. medan andra saker tar vi hemifrån lägenheten, men framförallt får vi nöja oss med loppisfynd. Inte så att vi ogillar loppis på något vis, det är snarare så att vi verkligen gillar loppisar. Men det är något som tar tid helt enkelt och det gäller att försöka hålla rätt på vad man köpt. Funderar t.ex. på om vi när vi flyttar in kommer konstatera att vi har 10 stycken osthyvlar och ingen smörkniv. Enklast hade ju på många sätt varit att gå in på IKEA och sedan shoppa sig rakt igenom varuhuset 😉

Men mest frustrerande är alla de där småsakerna som kostar pengar men som man egentligen inte vill lägga pengar på såsom dammsugarpåsar, diskmedel, plåster, spadar, vattenslang, stege, lakan osv. osv. Vi har nu ägnat 1 1/2 år att försöka successivt bygga upp det hem som vi förra gången byggde på 37 år. Vi hoppas det kommer vara hyfsat komplett hem när vi börja packa upp!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *