Hönsamög och trädgårdsarbete

Min mamma är skånska, hon är uppvuxen på en fantastisk gård mitt ute på skånska landsbygden. Gården byggdes och drevs av min mormor och morfar, och som ett barn på en bondgård lärde sig min mamma mycket av självhushållning, odling och matlagning. Har ju bland annat skrivit om mammas underbara blåbärspaj.

Men mamma valde på många sätt aktivt bort både djur och odling. Hon ville inte bli så bunden som man är när man bor på en bondgård. Därför hade vi t.ex. aldrig husdjur när jag växte upp. Mamma älskade också vår tomt just för att det växte både lingon och blåbär, men hon slapp sköta den. Hemma i stan däremot hade vi lite mer trädgård och det var mamma som satt på kunskapen…och därför är det henne skånska uttryck som jag använder när jag nån gång mot förmodan odlar något. För jag ärvde en sak till av mamma…jag ogillar trädgårdsskötsel!

I alla fall så har man gödslat rabatter och gräsmatta här i bostadsrättsföreningen och jag vet att det gödsel man använt heter hönsgödsel. (känner så väl igen doften från barndomen) men för mig är det på renaste skånska hönsamög de spritt ut över hela vår innergård. Och luktar som f-n gör det. Så nu hoppas jag på att det snart regnar så doften försvinner.

Vad vill jag egentligen säga med detta inlägg. Jo, jag älskar dig mamma och att det är ens rötter som gör en till den person man är. Själv ägnar jag mig likt min mamma åt balkongodling och krukodling och njuter till fullo att slippa trädgård hemmavid och i största möjliga mån på tomten på ön. Jag njuter av blåbären och lingonen och att vi i en bergsskreva har kompletterat med några rabarberplantor. Det räcker precis lagom till vår årliga ranson av blåbärspaj, blåbärssylt, lingonsylt, rabarbermarmelad, rabarbermuffins och rabarberkräm, och det är precis så mycket jag vill odla och tillaga för vårt eget hushåll. Det är precis lagom nivå för mitt trädgårdsintresse.

Bjussar därmed på dagens balkongbild:

Balkongodling i liten skala, 18 april 2016

Balkongodling i liten skala med mestadels blommor men även sallad, gräslök, oregano, timjan, dill och citronmeliss. Basilikan ogillar kylan så den har frusit bort och körveln står på tillväxt inne i köket annars har allt klarat sig bra trots att vi bor på 59 breddgraden (odlings zon III-IV) mycket tack vare det soliga och skyddade läget. 18 april 2016

 

Fick dessutom just ett mail med reklam för mässan Nordiska Trädgårdar som går av stapeln nu i veckan (21-24/4-16) i Älvsjö. Sannolikheten att jag åker dit är minimal, men just du kanske vill utnyttja erbjudandet nedan om att boka biljetter online och därmed få rabatt:

NordiskaTradgardar2016

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *