Det är roligt med barn!

Har ni tänkt på hur ofta barnen ställer kloka frågor. Ni vet de där frågorna som man bara lite vagt har svaren på. Vet när sonen var 4-5 år då hade han många existensiella frågor och frågade ofta om hur jorden skapades, hur vulkaner fungerade och varför jordskalv uppstod. På den tiden bodde vi en liten by på landet och han ställde därför mycket passande dessa frågor när vi satt i bilen. Så det fanns ingen chans att snabbt slå upp svaren, utan det gällde att kunna dem eller helt enkelt förklara att jag kan inte svara på den frågan. Då var jag tacksam för att jag faktiskt läst otroligt mycket om jordens uppkomst och plattektonik på universitetet. Det var helt enkelt till att damma av sina kunskaper och omsätta dem till något begripbart för en 4-5 åring. Nyttigt, svårt men samtidigt väldigt roligt.

I måndags morse fick jag däremot en fråga vid frukostbordet som jag har väldigt vag kunskap om. Nämligen när man började göra te med hjälp av tepåse. Jag säger bara tack google för att du kan leverera svar! Vi började såklart först fundera själva och diskussionen landade på att vi nog trodde te-påsen uppfanns i slutet av 1800-talet. Sonen gissade på att den uppfanns i England och jag hade ett vagt minne av att det var en amerikansk uppfinning. Men för att se om vi hade rätt i våra gissningar så var det liksom läge att googla. Så här kommer vårt resultat:

Tepåsen föddes i början av 1900 talet. Oftast anses det vara amerikanen Thomas Sullivan som uppfann tepåsen. Han var teimportör i New York och han tillverkade det som senare skulle bli till det vi idag kallar en tepåse som en form av varuprov. Dvs var gång han fick in en ny tesmak packade han varuprover i små silkespåsar med 2 gram te i varje och delade ut till sina kunder. Problemet, eller vad man skall säga, var att kunderna missuppfattade detta varuprov och lade helt enkelt i hela påsen i en kopp och hällde på vatten. Och vips var tepåsen född.

På 30-talet var tepåsen det mest populära sättet att “brygga” te i USA och 20 år senare även det mest populära sättet att “brygga” te i England. Tepåsen är inte längre tillverkad i silke, utan oftast i papper…men den innehåller fortfarande 2 gram te eftersom den mängden ger exakt rätt arom, styrka, smak och färg till en kopp te.

Tänk vad man lär av sina barn!

150925-1

 

Och vem vet, kanske just du även lärde något nytt idag tack vare mina underbara nyfikna barn!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *