Byggmöte

I fredagseftermiddag hade vi byggmöte, och jag vågar nog säga att detta var det första byggmötet jag lämnade med en trygghet och inte en växande frustration. Vår nya snickare (AKA husräddarna) är noggranna och de utstrålar trygghet och kompetens. Det syns att de vet var de gör!

Vi har nu ett helt tak, inga 39 dagar och ingen rotblöta den här gången!

13/5-16

13/5-16

Och denna gången är inte råsponten vattenskadad. Känns lite som en seger även om det faktiskt enbart är vår rättighet att inte få skadat material inbyggt. Dessutom är det ju så att garantin på takpappen slutar gälla efter 90 dagar om man inte lagt på takpannorna. Så vi hade inte haft någon garanti på vårt tak om man inte hade bytt pappen. Rätt skall vara rätt!

Inne i huset tog jag inga kort men man jobbar med bjälklaget så att det numera är byggt helt enligt ritning. Takstolarna har fallit på plats precis som de skall utan glipor. När huset monteras rätt, så passar grejerna helt enkelt ihop!

Man bedömer att man nu är på byggdag tre i ett normalt husbygge. Äntligen har vi efter nästan 7 månader lämnat byggdag 1!!!!! Det tog sin tid att ta sig dit…men äntligen kommer vi få se vårt hus börja ta form. Än är det några grejer som måste åtgärdas i vår ex. snickares spår men man börjar nu jobba lika mycket framåt som bakåt och det känns lite häftigt!

Närmsta veckan skall hela golvet tas upp och VVS skall dras in, sedan skall innerväggarna resas. Man skall parallellt med detta riva bjälklaget till vår tak över vår matplats då vår ex. snickare byggt detta så att yttertaket låg 5 cm för högt, innertaket 5 cm för lågt och dessutom saknades luftspalt. Så helt nytt bjälklag till detta, och denna gången kommer det hela självklart byggas enligt ritning.

När man rivit det kommer man också gå till grunden med varför matplatsen diffar 4,5 cm i storlek från ena till andra sidan, samt att burspråket befinner sig i ca 94-gradig vinkel från huskroppen och inte 90-gradig vinkel. Skall bli spännande att höra förklaringen på vad som är det grundläggande felet. Ett stalltips från de som kan det är att bottenbjälklaget kan vara felbyggt. Men vi lär veta mer om ca 2 veckor.

Vår panel har dessutom anlänt! Blev lite strul med leveransen eftersom vägarna inte är farbara med lastbil till tomten. Så man fick helt enkelt lasta av panelen i vägrenen ca 200 meter från huset. Men det löste våra nya snickare (AKA husräddarna) galant genom att köra några vändor med skåpbilen.

Delar av vår nya fasad. Känns lite lustigt att den är träfärgad (grundmålad med färglös lasyr) och inte grå som huset är nu. Men det är ju precis som det skulle ha varit vid leverans.

Delar av vår nya fasad. Känns lite lustigt att den är träfärgad (grundmålad med färglös lasyr) och inte grå som huset är nu. Men det är ju precis som det skulle ha varit vid leverans.

Även vårt badrumsskåp har anlänt till byggplatsen efter att ha stått på Vaxholmsbryggan i Ornöboda i nästan en månad tack vare en miss från fraktbolaget och Vaxholmsbolaget samt Vaxholmsbolagets strejk. Turligt nog verkade paketeringen ha motstått vädrets makter.

Så fort man är klar inne så att elektrikern kan gå in så kommer man börja arbetet med att byta fasad. Sedan kan maken och jag börja måla för att vi skall få huset grått igen, fast denna gången med fasadlasyr.

Beckers fasadlasyr, kulör Berggrå (8095)

Beckers fasadlasyr, kulör Berggrå (8095)

Den blåa kulören som vi skall ha på knutar, vindskivor och fönsterfoder känner vi oss lite osäkrare på. Vi valde mellan två färger när vi lät måla aluminiumfönstren, där den ena kändes väl mörk och den andra väl ljus i förhållande till fasadlasyrens olika kulörer. I slutändan valde vi den lite ljusare. Och vi älskar verkligen färgen på våra fönster…men vi tror den blev för ljus. Så vi får fundera ett tag på hur vi löser detta.

Fönster med sprutlackerad aluminium för minimalt underhåll.

Fönster med sprutlackerad aluminium för minimalt underhåll.

Beckers fasadlasyr i de två blå kulörer som finns, IS och Grape och Grape är mest lik den färg vi redan nu har på våra ekonomibyggnader.

Beckers fasadlasyr i de två blå kulörer som finns, Is och Grape och Grape är mest lik den färg vi redan nu har på våra ekonomibyggnader.

Och så har våra husräddare äntligen fått hyra ett hus…så nu slipper de pendla hem varje kväll. Skall bli så skönt för dem! För de förtjänar verkligen en god natts sömn och vila efter ett dagsverke. Bäst är att de fick hyra ett hus med 2 minuters gångväg till vår tomt.

Nästa byggmöte skall även vår elektriker vara med…skall bli så kul! För då kommer bygget verkligen vara på väg framåt!

Ja, ni hör…äntligen, äntligen verkar saker och ting falla på plats! Och äntligen, äntligen börjar vi stå inför normala husbyggarproblem såsom färgen på fönsterfoder :)

I väntan på färjan (13/5-16)

I väntan på färjan (13/5-16)

 

Nya huset

4 Comments

  1. Tack för snabbt svar! Vi är bara uppe i tre månader utan färdigt tak än så länge… Att bygga hus är en prövning utan dess like!

    • Ooooo ja! Trist att ni också har ett struligt bygge. Eller det kanske bara är ert tak som strular? Läste på er blogg att de började lägga takpannorna i början av april så då borde de väll vara färdiga sedan länge. Våga stå på er och ifrågasätta om det är något som inte stämmer. Och oroar ni er för taket kolla med er husleverantör för att få hjälp och stöd. De vet vilken papp ni fick levererat och kan därmed hjälpa er att ta fram regler för garanti osv. Vi har i alla fall fått mycket stöd från vår husleverantör och nu har vi ju t.o.m. en projektledare därifrån för att säkerställa att allt skall bli bra nu. Lycka till!

  2. Skönt att se att allt börjar gå åt rätt håll för er! Jag undrar över garantin på takpapp och de 90 dagar ni nämner. Vart har ni fått den informationen ifrån?

    • Det var vår nya byggledare som sade det. Visste inte själv om det så det var en nyhet för oss. Kan tänka mig att garantin varierar från takpappsleverantör till takpappsleverantör. Har tidigare hört att teglet måste läggas på inom ett år från att man lagt pappen. I vårt fall låg underlagspappen utan tegel i 5 1/2 månad. Hursomhelst känns det jätteskönt att fått takpappen bytt för den var väldigt slarvigt lagd förra gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *