Hemmavid

Denna bloggen handlar ju egentligen enbart om vårt bygge av vårt fritidshus. Men vi bor ju på ett ställe till…vi liksom övervintrar på fastlandet. Och sedan snart 4 år tillbaka bor vi en lägenhet i en ”nybyggd” stadsdel av Uppsala. Uppsala är ju en gammal stad och det innebär att gamla industriområden ligger väldigt centralt i staden. (exempelvis är det bara 2,5 km från det område vi bor i till det absoluta stadscentrat). Dessa industriområden består av historiska skäl av småskalig industri (typ hantverksindustri) med mycket lång tradition. De senaste 10 åren har man valt att flytta denna industri och istället bebygga dessa ytor med bostäder. Det är framförallt tre områden i staden där detta gjorts, och vi bor alltså i ett av dessa. I vårt fall har man löst ut de flesta industrier som ägt sina mark och erbjudit dem att flytta ett par hundra meter där två nya områden för samma typ av industri och företagsverksamhet skapats.

Området vi bor i har inte ens ett stadsdelsnamn, utan det är tre namn som hela tiden används, dels namnet för den närmsta bostadsstadsdelen vi befinner oss vid (det är framförallt mäklarna som använder detta) (=Norra Luthagen), sedan används namnet för det industriområde som tidigare låg här (=Börjetull), och dels blandas det ihop med det nya industriområdets namn (=Librobäck). Vad området heter kvittar nog egentligen för mig (så länge jag vet var jag bor 😉 ), och jag gillar Börjetull bäst…så jag hoppas att stadsdelen kommer landa i detta namn. Men jag tror att det kommer bli Norra Luthagen eftersom det är det namn som används mer och mer frekvent.

Lite roligt är i alla fall att mina barn går i samma skola som min farmor gick i som barn och att vi bor bara cirka 400 meter från den plats i Luthagen där min farmor och hennes syskon växte upp. Ibland gör slumpen att cirkeln sluts.

Vi bor i ett av de första husen som byggdes i detta projekt, 2006-2007 (där Uppsalahem, JM, NCC och HSB fått köpa och bebygga tomter. Vårt hus är byggt av NCC). När vi flyttade in 2012 var utsikten från vår balkong denna:

Utsikt från vår balkong i september 2012

Utsikt från vår balkong i september 2012

Då hade man precis rivit den småskaliga industrin på tomten framför oss och skulle börja bygga. Idag ser det ut såhär:

Foto från vår balkong i maj 2016

Foto från vår balkong i maj 2016

Ganska häftig förändring tycker vi, som fått äran att följa både byggena och inflytten av många lägenheter vid det här laget. Vi har dessutom den mysiga förmånen av att ha ett dagis i byggnaden närmast på bottenvåningen vilket innebär att vi har ljudet av glada barn på dagtid!

Att bo i ett område i förvandling innebär en del byggtrafik, och framförallt pålning vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Men på det hela taget gillar vi att vara en del i framväxten av en stadsdel. Lokaler töms, rivs och därefter påbörjas uppbyggnaden.

Här var det bara för en vecka sedan en däcksfirma och ett taggtrådsstängsel.

Här var det bara för en vecka sedan en däcksfirma och ett taggtrådsstängsel.

Nu har däckfirmans gård blivit en tillfällig del av min och vovvens morgonpromenad. Om några månader kommer byggnaderna rivas och området kommer spärras av.

Nu har däckfirmans gård blivit en tillfällig del av min och vovvens morgonpromenad. Om några månader kommer byggnaderna rivas och området kommer spärras av.

Några byggnader behålls, men de flesta rivs och ersätts.

Dessa två småindustrier har valt att inte sälja sin mark och ligger nu insprängda (som ett minne av en svunnen tid) bland höghusen.

Dessa två småindustrier har valt att inte sälja sin mark och ligger nu insprängda (som ett minne av en svunnen tid) bland höghusen.

Lite roligt är att den ena firman faktiskt är en firma som jag hade som leverantör på mitt första jobb. Jag har alltså varit i dessa lokaler många gånger. Och idag bor jag bara 50 meter därifrån, och klockan 7 på morgonen när man går på hundpromenad brukar jag hälsa på dem som jobbar här när de kommer till jobbet. En trevlig morgonritual!

Några industribyggnader har stadsbyggnadskontoret dessutom valt att ha kvar, och byggnaden som maken jobbar i är en av dessa. Så i nuläget har han hela 200 meter till jobbet, och så lär det förbli om inte hans jobb självmant flyttar.

Jag gillar blandningen av industri, nybyggnation och inflyttade hus! Är nog lite industriromantiker 😉

IMG_4245

Det var en ögonblicksbild från vårt liv här hemma. Vem vet, jag kanske tar en fototur till här i dagarna…för ni skall se…vi har även ett alldeles fantastiskt gammalt ”bortglömt” bostadsområde in på knuten.

Ha en trevlig helg!

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *