Till trots att vi känner lycka…

…över att äntligen bo i vårt hus finns taggar av ilska. Det räcker att titta på utsidan av huset så känns det som att få ett slag i magen. Samma gäller när vi surfar runt på andra husbyggarbloggar. Varför fick vi inte uppleva ett normalbygge? Varför tillät vår ex. snickare vår hussats att förstöras av väder och vind genom att ta 10 gånger så lång tid på sig att göra huset vädertätt jämfört med ett normalbygge. Och varför har vi inte ens fått en enda ursäkt för detta? Vi vet ju att det var galet fel. Vi vet att det bidrog till fuktskador och mögel och ändå är det vi som skall känna att vi är elaka som inte tyckte det han gjorde var okej. Men faktum kvarstår att det var vår hussats, och det var våra pengar som någon bara tillät sig att misshandla – och det var allt annat än okej!!!!!

Samma gäller felmonteringen. Det påverkade hela husets konstruktion och det har bekräftats från hur många håll som helst att det var väldigt, väldigt obra för husets konstruktion då alla krafter (oc därmed husets hållfasthet) ändrade sig. Ändå är det liksom mest synd om vår ex. snickare som råkade göra ”ett enda” litet fel (vilket han själv hävdar). Och ärligt vet jag inte om han försöker ljuga för att skydda sig själv, eller om han förstår så lite om huskonstruktion att han inte förstår vad han faktiskt gjorde med vårt hus!?

Men faktum kvarstår att om han hade kunnat läsa ritningar så hade han inte monterat de bärande väggarna för högt, och om han hade dubbelkollat ritningarna hade han inte vänt bjälklagsritningen upp och ner och monterat alla takstolar och hela mellanbjälklaget bak och fram. Och om han inte hade gjort dessa två misstag, lika väl som om han inte hade sågat av bärande balkar och skippat att montera delar av mellanbjälklaget, då hade husets konstruktion varit stabil. Då kanske det inte hade gjort så mycket att han åkte på semester innan huset var vädertätt och därmed lät det regna in i fem dagar. Men nu gjorde han ju inte det, och husets hållfasthet och kvalitet blev betydligt sämre. Dessutom fick vi en enorm orosklump i magen över den nonchalans man behandlade hussatsen med. För det var trots allt vår husdröm han effektivt förstörde genom dessa felmonteringar och den nonchalans huset behandlades med. Men som sagt, någon ursäkt för detta har vi inte fått och kommer aldrig att få! (I alla fall inte från vår ex. snickare, istället är det Rörvikshus och Allrum Home AB som ber om ursäkt å hans vägnar). Utan istället återkommer han till att vi faktiskt är ganska jobbiga kunder som ifrågasätter hans ansvarstagande, hans kompetens och kräver att man byter ut skadat material och att man följer ritningar när man bygger ett hus. Stackars, stackars snickare som blir ifrågasatt på detta viset! Hur kan vi ens komma på idén att inte tacka honom för det finfina jobb han gjorde där i oktober till december förra året?????

Nu är allt detta egentligen utagerat både mot Rörvikshus (som håller med oss) och mot Allrum Home AB (som även om de lite väl mycket tycker synd om ex. snickaren ändå fixar vårt hus så att det skall bli precis lika bra som om vår ex. snickare och Oscar Ädel Bygg AB aldrig någonsin rört det). Helt enkelt Rörvikshus och Allrum Home AB har tagit sitt fulla ansvar i det som skett! Men varför i hela friden kan inte ens ex. snickaren be om ursäkt…än mindre ta sitt ansvar?

Men vi får nog bearbeta det skedda länge, länge innan det där onda i magen helt försvinner för faktum kvarstår att vi helt blev snuvade på ett normalbygge och där all glädje med att bygga hus förbyttes mot oro och frustration. Och hade inte vi bråkat och ifrågasatt hade Oscar Ädel Bygg AB tillåtits bygga ett skitdåligt hus eftersom det var lättare för KA, husfirma och huvudentreprenör att lyssna på underentreprenörens lögner om att bygget flöt på precis som det skulle, än att lyssna på byggherrarna som skrek om att bygget var galet fel. Och tyvärr är det så att dem som är i branschen deras ord väger så mycket tyngre än byggherrens ord, just därför att professionella hantverkare förväntas vara duktiga och ärliga. Det tog helt enkelt lång tid för husfirma (Rörvikshus) och huvudentreprenör (Allrum Home AB) att förstå att vi som byggherrar hade 100 % rätt i våra klagomål och att vår ex. snickare ljög om hur bra bygget gått, för faktum var att bygget var en katastrof. Och den absolut enda anledningen till att vår ex. snickare och därmed Oscar Ädel Bygg AB ljuger så det står ut genom öronen är för att deras misstag är så otroligt dyra att rätta till att neka är deras enda sätt att överleva och därmed undvika en konkurs. Därför är vi övertygade om att de kommer fortsätta neka och fortsätta ljuga om detta bygge så länge de lever.

Men vi vet att detta bygge är det värsta man från Rörvikshus varit med om under hela företagets 50-åriga existens. Vi vet att andra snickare som sett vår ex. snickares verk bara tagit sig för huvudet och undrat vad han höll på med. Vi vet att besiktningsmammen som besiktigade huset i januari vart väldigt, väldigt upprörd. Men som sagt, ännu nekar vår ex. snickare och hävdar att han hade bygget under kontroll och att han hade kunnat lösa detta om vi inte hade varit så elaka att vi bytte ut honom. Å andra sidan skvallrar högen med utrivet och bytt material om hur illa det verkligen var ( och ändå skall det bli ändå mer material när bygget återupptas i augusti) minst tre fulla containrar lär det bli i vår ex. snickares spår:

Enorma mängder byggsopor då man på många sätt tack vare vår ex. snickare tvingats bygga huset två gånger.

Enorma mängder byggsopor då man på många sätt tack vare vår ex. snickare tvingats bygga huset två gånger.

Så, ja, vi känner lycka över att äntligen, äntligen bo i vårt hus. Men den där ex. snickaren och fuskbyggaren som byggde på huset de första månaderna, honom ger vi inte mycket för!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *