Det här med ved

Vi har ju aldrig haft någon eldstad ute på ön. I gamla huset fanns det alltid en plan att installera en kamin, men vet ni…vi kom aldrig överens om var vi skulle placera den…så det blev inte av. Istället kände vi en viss avundsjuka gentemot våra grannar de där råkalla regndagarna när ingenting torkar samtidigt som vi såg hur det rök sådär mysigt ur deras skorstenar. Visa av erfarenheten bestämde vi oss för att installera kaminen omedelbart…här skall inte bli diskussioner om var den skall placeras…den skall helt enkelt bara finnas där!

Vi ville ha en modern, en med stora ljusinsläpp och samtidigt stor massa för att bibehålla värmen en hel natt. Valet föll på en Contra 556T i grått:

Contura 556T

Contura 556T

Placeringen blir mittemellan vardagsrummet och matplatsen, eller hur man nu skall säga:

Villa Bergstoppen, Copyright www.nyahuset.nu

Villa Bergstoppen, Copyright www.nyahuset.nu

Helt enkelt ganska centralt i huset, vilket vi känner oss mycket nöjda med.

Kaminen och spiraltrappan sett från soffhörnet

Kaminen och spiraltrappan sett från soffhörnet

Vad vi däremot inte riktigt har löst är vedförråd, huggkubbe och dylikt…för har man aldrig haft behov av dessa saker så har man ju inte direkt planerat för detta. Så ett vedförråd kommer vi bygga. Kommer nog använda oss av en hel del restvirke från vårt f.d. tak samt fasaden när den byts. Placeringen blir med största sannolikhet i anslutning till vår lillstuga.

Huggkubbe får nog maken vara helt styrande i. Det är han som hugger ved! Då är det helt och hållet hans behov som får styra.

Ja, vi har en ganska traditionell syn vad gäller ved och eldning. När vi bodde i det där stora huset på landet så var vi nämligen i stort behov av att hålla nere uppvärmningskostnaderna genom att elda…så maken högg och jag eldade. Cirka en full vedkorg per dag gick det om vintern. Men så mycket skall vi inte elda nu…utan nu blir det eldning som mysighetsfaktor!

Något jag funderar på är dock denna läckra men säkert helt onödiga grej:

Stikkan, en vedspäntare

Stikkan, en vedspäntare

Verkar praktiskt. Men frågan är, är den nödvändig? Vad tror ni?

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *