När vi skulle bygga

När vi nu tvingades bygga nytt så bestämde vi oss rätt snabbt för att inte bygga upp en kopia av vårt gamla hus. Inte för att vi inte gillade det gamla huset – vi älskade det! Utan för att ett nytt hus enbart hade känts som en blek kopia av det gamla huset. Istället ville vi göra det bästa av situationen och starta om helt på nytt. Vi satte oss därför och googlade runt på kataloghus och besökte nybygget vid Arlanda för inspiration. Dessutom ville vi helst bygga ett Rörvikshus och även i deras fritidshuskatalog funderade vi lite på vilka som passade vårt behov bäst. Vi skev också listor över vad vi ville ha ut av ett nytt hus. Dessutom studerade vi detaljplanen grundligt.

vaning.jpg

Behöver jag säga att vi inte hittade något kataloghus som matchade våra behov. Jag menar hur många hus finns det på marknaden med en byggyta under 100 kvm med fyra sovrum och som inte har en högre bygghöjd än 3,20 eller större taklutning om mer än 30 grader, eller mer än en våning??????

I alla fall fick vi ett gäng favoriter. Men alla hade krävt modifiering just eftersom de antingen var för små för våra behov eller bröt någon av de 4 kraven på max 100 kvm byggyta, max bygghöjd 320 cm, max 30 graders taklutning och max ett bostadsplan.

Här hittar ni bilder på några av våra favoriter:

Rörvikshus 83 Modern

Rörvikshus 83 Modern

Sverigestugan, Funkis 92

Sverigestugan, Funkis 92

Jörnträ Trend 100

Jörnträ Trend 100

Kastelli Valokaarii

Kastelli Valokaarii

Ebk Hirseholm

Ebk Hirseholm

Och så de tre absolut största favoriterna:

Hudikshus Stil 103

Hudikshus Stil 103

VärsåsVillan Utsikten 110

VärsåsVillan Utsikten 110

Eiken 1054

Eiken 1054

Och i slutända blev det alltså Villa Bergstoppen, arkitektritad för oss och våra behov helt enligt detaljplanen:

Villa Bergstoppen, Copyright www.nyahuset.nu

Villa Bergstoppen, Copyright www.nyahuset.nu

Genom att arkitetkrita huset kunde vi också anpassa ljusinsläpp med mera för att maximera huset utifrån tomten. Därför har vi få fönster mot grannarna och vägen men många fönster mot vår utsikt och allmänning.

And we love it! Som jag säkert skrivit någonstans fick vi göra störst avkall på våra drömmar på utsidan…just eftersom vi helst hade haft ett hus funkisinspirerat hus med pulpettak, eller i alla fall med betydlig mindre takyta än Villa Bergstoppen. Men på insidan är huset som klippt och skuret efter våra drömmar.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *