Jag funderar och funderar

Man kan tycka att jag är hård mot vår ex. snickare och egentligen bara skriver alla fel han gjort. Att jag borde förlåta och gå vidare. Att jag inte borde älta vad han gjorde med vårt hus. Och att felen kanske ändå inte var så stora.

För det första säger jag som vår oberoende besiktningsman säger: Fel i monteringen skall inte godkännas, ej heller alla följdfel.

Jag håller med till 110%, och om vår ex. snickare hade bett om ursäkt och sagt att han skulle rätta felen, då hade jag ropat hurra och varit den första att förlåta. Men kruxet i det hela är att han aldrig bett om ursäkt och aldrig ens försökt backa bygget och därmed rätta felen utan han försökte dölja, dölja, dölja felen genom att lappa, laga, kila osv. osv. Det innebar att ett monteringsfel som hade tagit 1-2 timmar att rätta i samband med att det gjordes, i slutändan resulterade i att vi inte hade en enda rak vinkel i hela huset. För kompenserar man lite här, så kompenserar man lite där…och så sprider sig problemet. Och jag skämtar inte när jag säger att det såg ut som lustiga huset.

När vi påtalade detta fick vi svar på tal:

Fasader får både skeva och tanda!

Om Rörvikshus kräver att jag rättar gör jag det, annars får ni stå ut!

Huset kommer gå igenom besiktningen även om ni inte tycker det är bra!

När Rörvikshus sedan krävde att han skulle rätta sina fel, så struntade han även i deras direktiv och fortsatte försöka bygga bort grundfelen, istället för att backa och rätta. Vilket ju gjorde att det blev ändå galnare. (Vi vet också så här i efterhand att huset aldrig hade gått igenom besiktningen eftersom huset var fullt av symptom och följdfel från den misslyckade stomresningen.)

Ja, ni förstår…när man råkar ut för det beteendet från en snickare, underentreprenör och entreprenör då man blir arg, bitter och väldigt irriterad…för det är ju faktiskt så att för mina pengar (eftersom jag betalar bygget) byggde vår ex. snickare mot vår vilja, mot besiktningsmannens vilja, mot Rörvikshus vilja vidare på ett hus med stora monteringsfel. Att man ens kommer på tanken!? Och det är den fräckheten och bristen på ansvarstagande som gör att jag gång på gång ältar vad vår ex. snickare från Oscar Ädel Bygg gjorde mot oss. Lika väl som att vår huvudentreprenör Allrum Home AB som tillät detta att ske. För det var så otroligt kränkande att inte bli respekterad utan bara bli överkörd och dessutom förväntas betala och visa tacksamhet.

Dock har jag mycket lättare att förlåta Allrum Homes vd (och tillika vår Rörvikshussäljare) för han har bett om ursäkt massor av gånger och han har i alla fall delvis tagit ansvar, lika så Rörvikshus. (Dock försöker vår Rörvikshussäljare och huvudentreprenör nu smita ifrån kompensationen för allt byggstrul, så helt ut är han ännu trots otal bevis och trots en 53 veckor lång byggperiod, inte villig att ta ansvaret för det som skett, tyvärr! Utan han tycker att Rörvikshus skall kompensera oss…som om de inte redan gjort det!? Som om det är de som tillät Oscar Ädel Bygg att bygga fel och försöka bygga bort dessa? Som om det är deras fel att bygget dragit ut enormt på tiden och att åtgärder gjorts i fel ordning e.t.c.? Hur det går med vår huvudentreprenörs kompensation återkommer vi om när vi fått slutgiltiga besked, för i vår värld har han den ansvariga för detta då han aldrig helhjärtat satt ner foten.)

Det som varit jobbigt är att vi så här i efterhand har fått förklarat att Allrum Homes vd inte förstod hur illa det var då han besitter lite för låg byggnadsteknisk kompetens och därför litade på vår ex. snickares och Ädelbyggs ord om att allt var under kontroll. Att man byggde precis som Rörvikshus föreskriver och att det bara var kunden som var gnällig. Det vill säga att man skulle kunna tolka det som att han blev duperad av snickaren, och kunde tyvärr inte riktigt bedöma hur allvarliga felen var, och därmed drog han i handbromsen försent.

Ja, för byggnadsteknisk kompetens behövde man för att förstå effekterna och finna felen i felmonteringen. För att se att det inte bara var småfel utan grundläggande fel som påverkade hela husets konstruktion och därmed kvalitet. Och är det något både jag och maken är stolta är att vi många gånger under detta bygge fått höra hur hög byggtekniska kompetens vi har. Det är ju riktigt häftig komplimang! Men viktigast av allt är att vi får ett bra hus i slutändan, för det är förjäkligt att man som kund/byggherre är helt i händerna på den snickare man i vårt fall tilldelade oss.

Hade vi inte besuttit den kompetens vi har. Hade vi inte vågat ifrågasätta. Hade vi inte vågat strida för vår sak hade huset underkänts vid slutbesiktningen. Men man hade aldrig vetat eller kunnat se vart alla brister orsakades av, eftersom de då hade varit inbyggda. Och det är det som gör mig så rädd och arg! För tänk alla familjer som inte kan eller inte orkar bråka. Varför skall de få ett dåligt hus? Nä, ingen skall behöva det!

Det är det som skrämmer oss att om vi inte bråkat, och bråkat, och bråkat så hade Ädelbygg och Allrum givit oss ett uruselt monterat hus. Dock har Allrums vd som ju uppenbarligen inte hade kompetensen att se hur fel huset monterats haft lång tid på sig att visa genom handling hur fel han tyckte det var när han väl förstod…men genom att inte vilja kompensera oss fullt ut, samt att återigen anlita Ädelbygg för montering av Rörvikshus så tror jag inte att han ens nu förstått vad alla andra sett, att huset var katastrofdåligt monterat. Detta till trots att man lovat att ingen annan kund skall råka bli utsatta för det vi blivit genom att bli tilldelade Ädelbygg.

Det finns egenkontroller, det finns KA, det finns byggnormer för att denna typen av fel skall fångas upp. Tyvärr finns det ändå dem som hellre tittar åt andra hållet (i vårt fall vår ex. snickare, vår KA och vår huvudentreprenör) än åtgärdar felen. Till och med i det intyg som vi fått från vår ex. snickare gällande egenkontrollerna intygade han så sent som i juli (8 månader efter att monteringsfelet upptäcktes, 7 månader efter att monteringsfelet bekräftades av oberoende besiktningsman och 4 månader efter att han ålades av Rörvikshus att återställa huset till orginalritningarna, och 4 månader efter att han slängdes ut eftersom han inte genomförde åtgärderna så som han ålagts att göra) att stomresningen var korrekt utförd enligt instruktioner och ritning. Dvs. lögn rakt upp i ansiktet och dessutom skriftligen. Det var den yrkeshedern och det ansvarstagandet det 😱 Man blir ju mörkrädd!!!!!!!!

Och allt detta skulle ju kunnat vara glömt om man hade hållit löftet att huset skulle vara klart till sommaren, att vi inte skulle behöva gnälla, skälla och bråka för att få det som är våran rättighet. Att vi inte skulle behöva kontrollera att huset byggs rätt. Att vi inte heltiden måste vara dem som påtalar fel. Om vi ungen knussel hade fått den kompensation som utlovat oss. Om man hade hållit löftet att aldrig mer utsätta en annan kund för Ädelbygg. Men så har man ju inte gjort! Och tiden går, och för varje vecka som går så är det svårare och svårare att få oss att tro att man verkligen ångrar att det som skett har skett, nu är vi ju som sagt i byggvecka 53 av ett 20-veckorsbygge.

Så, nä, jag kommer aldrig förlåta snickaren och Oscar Ädel Bygg AB, jag kommer kanske förlåta vår Rörvikshussäljare/Huvudentreprenör, och jag kommer successivt älta det skedda mindre och mindre med åren. Men helt kommer jag nog aldrig att sluta tala om det skedda, för det är tätt, tätt knutet med det hus jag har för avsikt att bo i resten av mitt liv och som jag hoppas att mina barn och barnbarn tar över den dagen jag inte längre orkar. Dvs detta byggprojekt här tätt knuten till en viktig del av mitt liv både historiskt och framgent och problemen verkar aldrig vilja ta slut, för ingen vill ta ansvaret fullt ut för det som skett!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *