23 oktober 2015…

…hade man lovat att huset skulle vara taktätt så att KA skulle kunna kolla vädertätheten den 24 oktober. Men man hann aldrig dit! Då trodde vi att det berodde på att huselementen blivit skeva när de stod på marken.

Här stod väggelement skevande mot ett träd i 8 dagar (12/10-20/10-15).

Här stod väggelement skevande mot ett träd i 8 dagar (12/10-20/10-15).

Idag ett år senare vet vi att det berodde delvis på skevande huselement men framförallt på att man hade misslyckats med hela stomresningen.

Istället för att rätta till felen, eller i alla fall försöka få huset vädertätt fick vi via vår KA informationen om att man lagt på presenningar och skulle återuppta arbetet en vecka senare (dvs den 2 november).

25/10-15, Foto TR

25/10-15, Foto TR

Vad vi inte visste då, men som vår snickare självklart visste, var att man inte alls planerade att återuppta arbetet då, för han skulle redan den 4 november åka på en veckas semester. Arbete återupptogs alltså först torsdagen den 12 november, efter att vårt hus stått dåligt täckt i 19 dagar samt att det hade regnat in i halva huset i 5 av dessa.

Och det vart ju ganska fina sjöar på spångolvet.

Det vart ju ganska fina sjöar på spångolvet. Har ändå fler och bättre foton på förödelsen!

Vi har ändå fler foton på ändå värre pölar, men jag orkar inte leta upp dem bland de tusentals fotona vi har på vårt hus. Vi kan istället konstatera att vi var inte helt glada, rättare sagt var vi fruktansvärt arga!

Vi lugnades av både vår snickare som skrev att huset skulle vara helt färdigt på utsidan den 14/11 och vår generalentreprenör som sa att det skulle vara vädertätt den 14/11. Dessutom blev vi lovade att alla eventuella skador orsakade av regnet skulle rivas ut, torkas ut och ersättas.

Den 14/11 kom och gick och huset blev inte helt vädertätt utan nya presenningar lades på på vissa bitar:

Entrén (15 november 2015)

Entrén (15 november 2015)

Motivationen till att man inte hade gjort huset vädertätt den 14/11 var att Rörvikshus hade skickat för lite papp. Väldigt lustigt tyckte vi eftersom den saknade pappen låg som tyngd på taket på andra sidan:

15 november 2015, Här ligger den takpapp som Rörvikshus enligt snickarna "glömde leverera".

15 november 2015, Här ligger den takpapp som Rörvikshus enligt snickarna ”glömde leverera”.

Först den 20/11-15 – 31 dagar efter påbörjad stomresning och 39 dagar efter husleverans – blev vårt hus vädertätt.

Vad detta innebar för vårt hus vet vi såhär efteråt; fukt, mögel och massvis med förstört material! Men inget av detta byttes ut av den snickare som orsakade detta, då han menade att inga skador skett. Vi var väll inte helt överens:

Vattenskadad råspont, 20 november 2015

Vattenskadad råspont, 20 november 2015

Utan material byttes först efter att vi hade genomdrivit ett byte av entreprenör i april 2016, och än idag finns skadade bjälkar i vårt hus tack vare Oscar Ädel Bygg ABs ”omsorg” om vårt hus under perioden 12/10-20/11-2015.

Närbild: Svart- + Vitmögel på bärande innervägg från golv upp till ca 150 cm höjd. Copyright KW

Närbild: Svart- + Vitmögel på bärande innervägg från golv upp till ca 150 cm höjd. Copyright KW

Det har skall vara fräsch K-board och istället är den gråspräcklig p.g.a.att det runnit vatten genom bottenplattan.

Det har skall vara fräsch K-board och istället är den gråspräcklig p.g.a.att det runnit vatten genom bottenplattan.

Vattenskadad k-board som utöver fuktskadorna dessutom börjat hänga och därmed underlättar för möss att ta sig in i trossbotten.

Vattenskadad k-board tack vare rotblötan i november 2015 som utöver fuktskadorna dessutom börjat hänga och därmed underlättar för möss att ta sig in i trossbotten. Byttes 1/9-16 efter många påtryckningar från oss eftersom man vägrade tro att huset blivit så skadat som det blev. Över 9 månader fick vi alltså driva denna processen. Totalt byttes ca 60 vattenskadade k-boards ut!

Vad vi än idag inte (och troligtvis aldrig kommer att) fatta var hur vår huvudentreprenör, Allrum Home AB ens lät detta ske! Men såhär i efterhand vet vi ju att Allrum helst ville glida undan ifrån sitt ansvar för detta huset och att man därför hela tiden hoppades att vi och Ädelbygg skulle lösa detta och att Ädelbygg skulle ta sitt ansvar och lösa detta, vilket de i sin tur aldrig hade för avsikt att göra. (Eller jo, Oscar Ädel Bygg AB, hävdar att man visst skulle tagit ansvar och att man visst skulle ha lyckats åtgärda huset, vilket vi tycker är konstigt då man så sent som i april rev mindre än åtgärdsplanen och gjorde på helt annat sätt än konstruktören på Rörvikshus, Rörvikshus ägare, Rörvikshus kvalitets och reklamationsansvarige, vi och vd:n på Allrum Home krävde att man skulle göra vilket innebar att många fel skulle kvarstått). Undra varför vi krävde att få dem utbytta!?

Så helt enkelt när man drabbas av en ansvarslös underentreprenör och en entreprenör som helst inte vill ta sitt ansvar då har bygget alla förutsättningar att bli en katastrof och en evighetslång följetång. I morgon går vi för övrigt in i byggvecka 54…

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *