Olika inomhuspaneler och våra tankegångar

Det här med träpanel inomhus är både en djungel (då det finns massor av olika typer) och en modegrej. Just nu finns två modeinritningar, finsågad spontpanel och målad pärlspontpanel båda helst i vitvax, vitlasyr eller heltäckande vitt. På 1970-talet var det den hyvlade och klarlackade furupanelen som dominerade.

Inomhuspaneler som erbjuds av Rörvikshus

Inomhuspaneler som erbjuds av Rörvikshus

Någonstans där försökte jag och maken kompromissa mellan gamla husets klarlackade furupanel och den maritimt inspirerade moderna vita liggande finsågade spontpanelen med sin råhet.

Som alltid plockade vi lite av båda, vitvaxat, liggande och spontpanel från dagens mode och hyvlad från 1970-talet. Genom att välja vitvaxad syns träts ådring igenom, genom att välja hyvlad panel är det lätt att hålla rent. Genom att välja liggande så får vi den maritima känslan.

Liggande, vitvaxad, hyvlad spontpanel...en fröjd för ögat med sitt vackra mönster i form av kvistar.

Liggande, vitvaxad, hyvlad spontpanel…en fröjd för ögat med sitt vackra mönster i form av kvistar.

Men vi inser att vi gjort ett ovanligt val då man först levererade helt fel panel och när denna skulle rivas och rätt sättas upp så skickades hälften av rätt sort och hälften av fel sort. Tur man är lite envis av sig så att det blir rätt känsla i slutändan :)

Annars är en gammal favorit både för mig och maken D-faspanelen som tyvärr inte tillverkas längre som hyvlad inomhuspanel, enkel och ändå dekorativ. Me love!!!!

D-faspanel, står för dubbelfasad panel, vilket gör att ett stilrent V skapas mellan panelbrädorna.

D-faspanel, står för dubbelfasad panel, vilket gör att ett stilrent V skapas mellan panelbrädorna.

Men som sagt, tyvärr är hyvlad d-fas för inomhusbruk en omöjlighet om man inte vill handfräsa varje planka för hand. Vet detta då vi i vårt stora hus på landet renoverade kök och hall genom att montera och bygga vidare på denna inomhuspanel som huset fick då det byggdes 1932. Vi köpte den sista panelen som fanns att tillgå i Uppsala efter att ha besökt och frågat i alla brädgårdar.

D-faspanel i arbetsrummet i vårt stora hus i den lilla byn på den Uppländska landsbygden.

D-faspanel i arbetsrummet i vårt stora hus i den lilla byn på den Uppländska landsbygden.

Nya huset

5 Comments

  1. Hej!
    Så kul att se någon annan som valt samma panel som vi på väggarna. Våra snickare trodde att vi hade fått alldeles för mycket panel levererad. Det visade sig så småningom att han tagit för givet att panelen var till taket… Det blev i alla fall precis så bra som vi hoppats på väggarna. Ser ut precis som på dina bilder. Ger en härlig varm känsla och trivsel. Hälsningar Camilla på Riddarebo.se

    • Åh vad kul att vi inte är helt ensamma 😀 Har ni foto på eran blogg. Trivs ni förresten i huset?

      • Vi stortrivs, så bra att vi helst inte åker hemifrån alls😉 Bilder finns på bloggen aug15. Vi hade helt klart en fantastiskt smärtfri byggprocess jämfört med er!

        • Haha, det är inte svårt att ha en smärtfri byggprocess jämfört med oss 😂

          Härligt att ni trivs!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *