Dags för radonmätning

Nu under höstlovet passar vi på att göra en korttidsmätning av radon i huset. Vilket bara bör vara en formalia. Vår handläggare på kommunen tycker det behövs, eller rättare sagt vi har fått en anmärkning på slutbeskedet för att vi inte gjort någon.

Och ja, jag tycker radonfrågan är en viktig fråga. Jag har jobbat med radonmätning, 2000 certifierades jag som ackrediterad radonmätare av dåvarande SSI (Statens Strålskyddsinstitut). Jag kan analysera radonstrålning både från korttidsmätningar, långtidsmätningar och momentana mätningar. Jag har utbildning i hur radonet tar sig in i huset och vilka hus som ligger i riskzonen för höga radonhalter. Trots detta, och trots att jag förklarat detta vid det tekniska samrådet och när kontrollplanen togs fram och övertygade berörda parter så att punkten ströks under det tekniska samrådet, så fick vi alltså det nedslaget på vårt slutbesked. Vilket jag tycker är otroligt pinsamt! Eller hur skall man säga, hur man än vänder sig har man alltid ändan bak.

Dessutom är det väldigt spännande att kommunen kräver att en mätning genomförs på ett fritidshus eftersom den efterfrågade långtidsmätningen inte ger ett pålitligt resultat i ett hus där man inte lever under hela mätperioden då luftströmningen genom huset påverkas av uppvärmning, matlagning osv lika väl som människors rörelser i huset samt in och ut ur huset. Dvs fritidshus är i princip omöjliga att få ett rättvisande värde för (utan får antingen för höga eller för låga värden beroende på hur radonet tar sig in i huset) om de inte nyttjas permanent under mätperioden.

Vad jag då, för min egen skull (och lite för min egen heder eftersom jag jobbat med just radonmätningar), valt att göra är att beställa hem en korttidsmätning (vilken säkert inte kommer godkännas av kommunen eftersom det inte är en långtidsmätning). I alla fall var det typ jätteenkelt att beställa mätpaketet, sprang på en gammal arbetskamrat på stan och frågade om hon kunde skicka en till mig (som jag självklart betalar för). Annars går det ju att beställa på nätet också om man inte har sådan tur som jag har.

Sedan passar vi på att mäta under en period (7 dagar) när vi är i huset (=höstlovet) och därefter skickar jag denna på analys. På så sätt får jag den absolut mest korrekta mätningen som går att få för ett icke permanentbott fritidshus, eftersom det är viktigt att man bor i huset och nyttjar det precis som vanligt när man mäter.

Ett kuvert med mätpaket för korttidsmätning innehållande två radondosor och info om hur man går till väga.

Ett kuvert med mätpaket för korttidsmätning innehållande två radondosor och info om hur man går till väga.

Dock är jag rätt säker på att vi kommer få ett resultat på under 70 bq/m3 (och då har jag räknat högt, och det är för övrigt det lägsta värdet man kan mäta med hjälp av radondosor på en korttidsmätning) av den anledningen att;

* vi har ett hus byggt på urberget = tät massa som inte släpper igenom luft och därmed kan dra med sig radongas

* vi har ett hus byggt på plintar = vi har naturlig ventilation mellan mark och hus vilket gör att de eventuella radongasen som kommer med luften från det täta berget vädras bort innan det kan gå in genom bottenplattan.

* Vi kan få in radon via grundvattnet, men då detta tas från en gemensam brunn är radonhalten mätt och godkänd = max 1000 bq/l

* Vi kan få in radon via byggmaterial men då huset inte är byggt av lättbetong bör risken vara oerhört liten.

Eller som min f.d. kollega sa när jag beställde mätningen ”Ja om det är plintar så är det rätt osannolikt att det är radon, men men…”, den som lever får helt enkelt se. Jag (och mina f.d. kollegor) kan ju ha helt fel, vårt hus kanske har en radon-pipline rakt in i huset. Jag tänker i alla fall inte beställa mätningen genom kommunen så de får eventuell provision på försäljningen mätningen, där går min gräns! Gör jag något som kostar mig 1000 kr mot min vilja skall pengarna i alla fall hamna där de enligt mig gör mest nytta (dvs hos mina f.d. arbetskamrater)!

Om vi mot för modan får ett högt värde får vi fundera på vad vi gör. Det skulle ju faktiskt rentav bli intressant att spåra radonkällan! Då får jag kanske kontakta mina andra f.d. kollegor som bygger mätinstrument för momentanmätning av radongas och spårning av radonkällor, och damma av mina kunskaper för att spåra radonkällan med en Atmos 12 :) Det är verkligen jätteroligt att först klura på vart radongasen kan ta sig in i just det huset. Sedan med hjälp av Atmos 12 gå runt och mäta vid de olika potentiella radonkällorna, för att sedan fundera på vilken som är den mest effektiva åtgärden för det specifika husets radonproblem. Det är ett riktigt detektivarbete som ofta ger stor belöning i form av en lycklig familj som får ett mer hälsosamt hus att bo i!

Men eftersom det ändå inte berör vårt permanentboende i detta fallet så är det inget boende som anses behöva saneras oavsett radonvärde, eftersom vi liksom inte bor där så mycket att luften hinner göra oss sjuka. Vilket är ännu en anledning att inte mäta. (Dock måste huset åtgärdas om vi råkar ha ett radonhus och om vi flyttar till huset permanent, men eftersom hus ändras med åren (exempelvis kan man få en spricka i bottenplattan på huset) är en gammal mätning ändå inte aktuell den dag vi blir permanentboende, så då måste mätningen göras om)

Jag är för övrigt uppvuxen i en villa med 16000 bq/m3, och med 4000 bq/m3 efter sanering. Där pratar vi permanentboende och höga värden!!!! Och där pratar vi hus med källare på rullstensås = maximal risk p.g.a. både byggnadstyp och markens genomsläpplighet av luft och därmed chansen att dra med sig radongas. Så lite självlysande är jag nog allt efter en sådan barndom 😉 Eller nä, man blir ju inte självlysande av radon man får ju lungcancer. Men det är numera historia och det är en stor skillnad gentemot vårt nybyggda fritidshus.

Om du också vill eller behöver mäta radonhalten i ditt hus (vilket du såklart skall göra om du bor i en villa året om!) rekommenderar jag mina gamla arbetskamrater (som också är Sveriges ledande laboratorium för radonanalyser)! Bästa tjejerna och killarna jobbar där och jag vet att de är supernoggranna när de analyserar alla mätningar (har bland förutom att göra analyser under en period jobbat som assistent till deras kvalitetschef med att just säkerställa en hög och jämn kvalitet på alla analyser så jag vet vad jag pratar om 😉 ) ;

landauernordic

 

Som sagt, bästa gänget! Annars brukar alla kommuner kunna förmedla radonmätningar ofta till paketpris, hör med din kommuns miljökontor. Och som tredje väg att finna ett ackrediterat lab så kollar du på här.

Nya huset

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *