Glipa i takstolarna

Idag för ett år sedan åkte maken ut på ön för att träffa snickaren vilket avtalats innan vi åkte till USA samt utlovats per mail via KA. Men när han kom dit fanns det inga snickare där från Ädelbygg. Istället såg maken att det fanns flera centimeter stora glipor i takstolarna och mellanbjälklaget, något han ifrågasatte till vår huvudentreprenör (Allrum Home AB) som slog bort detta med kommentaren – Så kan det vara.

Ganska luftigt och högt i tak än så länge, men snart är där ett innertak och då blir detta vinden, 2/11-15

Om ni tittar på mellanbjälklaget syns det en över 2 cm stor glipa i balken längst bort, i balken närmst syns att de två olika balkdelarna som skall sammanfogas har olika lutning. Vilket vi såhär i efterhand vet berodde på att de bärande innerväggarna monterats fel. Dessutom om man tittar på fönstren ser man att de två huselementen är monterade nästan 4 cm olika högt.

Takstolarna (innan snickarna pressade ihop dem) indikerar att mittsektionen av huset ligger högre än sidorna.

Takstolarna (innan snickarna pressade ihop dem) indikerar att mittsektionen av huset ligger högre än sidorna. Vilket vår ex. snickare än idag (eller i alla fall i egenkontrollerna skrivna och inlämnade till vår KA i juli i år) hävdar var ett kapfel som uppstått i Rörvikshus produktionslina nere i Rörvik. Vilket möjligtvis skulle kunna förklara glipan, men inte höjdskillnaden dem emellan.

Maken sade då att vi inte ville betala räkningen för stomresningen innan takstolarna och mellanbjälklaget var korrekt monterade och taket var på huset. Då fick han till svar att huset skulle vara taktätt i slutet av veckan och att man visst brukade betala för stomresningen även om stommen helt uppenbart inte satt ihop till 100%, det viktiga var att den snart skulle vara färdigmonterad.

Dumma, eller kloka, eller snälla som vi var så betalade vi räkningen även om det kändes så fel, så fel i magen. Takstolar skall falla ihop på ett korrekt monterat hus, lika så skall ett fabrikssågat mellanbjälklag passa ihop och huselementen skall monteras på samma höjd. Annars skall man undersöka orsaken till varför de inte gör det!!!!! Det skall självklart också åtgärdas om det orsakar allvarliga fel eller påverkar konstruktionen.

Ja, ni vet ju hur det gick med detta med takstolarna…mellanbjälklaget…och vädertätheten…och den fortsatta kampen för att få rätsida på det hela, eftersom man vägrade lyssna på vår reklamation av stomresningen den 2 november 2015. Att man inte heller visade minsta intresse från Ädelbyggs sida att rätta till felen har ju dessutom bidragit till att kampen blivit mycket, mycket lång.

Enda fördelen med att vi betalade var att vi haft en hållhake på vår entreprenör och därmed kunnat reklamera tjänsten och kräva återställande av huset till den nivå vi betalat för. Men en rekommendation till andra husbyggare är att våga lita på er magkänsla och låt er inte övertalas att göra något mot er vilja.

 

Nya huset

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *