Husnummer

På vårt gamla hus hade vi inga fasadsiffror. Mycket beroende på att huset ligger så långt ifrån vägen att man antingen måste ha mycket stora siffror (50-60 cm höga) eller en kikare 😉

Under en period hade vi husrummet målat på soptunnan, men så byttes soptunnorna ut och då liksom försvann husnumret. Till trots detta hittade räddningstjänsten när det brann, fast det var nog dels tack vare att man hade hyfsad koll och dels eftersom våra grannar gick ut och pekade vägen.

Nu har vi ju ett nytt hus och då är det såklart läge att uppdatera alldeles särskilt då:

Fastighetsägaren ska se till att skyltningen är aktuell och korrekt samt att numren placeras så synligt som möjligt på exempelvis fasader eller grindstolpar. Adressen ska även anslås på postlådan. Källa Danderyds kommun

Det åligger alltså oss som fastighetsägare att se till att detta är gjort! Många väljer ju att t.o.m. skriva husnumret på fasaden, vilket jag tycker är väldigt snyggt:

Källa: www.fasadsiffra.se

Källa: www.fasadsiffra.se

Men det förutsätter ju att man har ett kort nummer – vilket vi inte har! 19 bokstäver långt för att vara exakt…det skulle se ut det!

Exempel på långt husnummer i text på fasad.

Exempel på långt husnummer i text på fasad. (Och här pratar vi 15 bokstäver och inte 19…)

Så vi har alltså huset långt ifrån vägen och ett långt nummer och ingen grindstolpe eller postlåda vid vägen…gissa vad det betyder? Jo, dyrt! En enda siffra/bokstav i lagom storlek för oss kostar ca 600 kr eller mer…vilket innebär en summa om mellan 1800-11 000kr för en synlig utmärkning. Behöver jag säga att jag dessutom skulle vilja ha fasadsiffrorna belysta!?

Haha, ja, maken svarar ”dream on” och mumlar något om plywood, sticksåg och pensel. Vi får väll se!

Ett annat alternativ är ju att göra som Ullae och helt enkelt måla på fasaden:

Husnummer målat på fasaden. Källa Ullae

Husnummer målat på fasaden. Källa Ullae

Någon som har någon annan prisvärd och snygg lösning?

Nya huset

2 Comments

  1. Personligen gillar jag siffror bättre (uppskattar absolut även bokstäver, dock inte i detta sammanhang :-)) Och ska man vara riktigt petig så är det ju faktiskt siffror som fastighetsägaren enligt Danderyds kommun är ålagd att sätta upp, eftersom definitionen av nummer är just ”en sekvens av siffror”, fördelen med siffror är också att du inte behöver investera i 19 st :-)

    • Helt rätt. Dessutom är siffrorna internationella. Så det kommer helt klart bli siffror. Men jag hade nog gillat att ha ett kort husnummer utskrivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *