Igår för ett år sedan…

I går för ett år sedan (alltså motsvarande lördag i november) åkte vi glada i hågen ut till ön för att ha vårt första byggmöte lika väl som att vår KA skulle kolla hur husbygget hade gått. Minns att vi var nervösa och förväntansfulla.

Väl på färjan ringer vår KA och meddelar oss att han är sjuk men att han absolut tycker vi skall åka ut och ha byggplatsmötet utan honom.

När vi parkerat bilen och går upp för stigen på tomten minns jag hur vi funderar på vad som skall sägas och att vi verkligen såg framemot en nystart. Man har ju lovat att huset skall vara vädertätt och man har sagt att huset inte fick några skador av att det regnat in.

Det som sedan händer känns ännu ett år efteråt surrealistiskt. När vi går runt huset är vi alltså positiva och förväntansfulla. Ur köksdörren flyger mer eller mindre vår snickare från Ädelbygg och hälsar oss med orden –Vad gör ni här? Minns att jag förvånat tänkte…varför får jag denna frågan? Det är lördag, vi skall som byggherrar ta hand om byggsoporna och dessutom har vi ett avtalat byggmöte. Varför skall vi inte vara här!?

Nästa fråga är – Var är er KA, det var honom jag skulle träffa. Vi svarar nu att han är sjuk och får då till svar att –Då kan ni åka nu, ni har inget här att göra.

Vi säger då att vi dels skulle ha byggmöte och att det är några saker vi behöver få svar på som exempelvis när vi skall lämna de vitvaror vi köpt. Vi får då veta att något byggmöte skall vi absolut inte ha. Om vi vill ha sådana får vi boka tid för sådana på fastlandet eftersom han bara vill arbeta de få gånger han är på ön. Minns att jag tänkte typ; spännande, hur har man byggmöten när man inte har ett hus att titta på?

Motvilligt svarar han dock på några av våra frågor men framförallt får vi en utskällning efter noter, där vi fick följande information:

 1. Vårt fritidshus i skärgården är hans minst prioriterade projekt av de tre hus han just nu jobbar med. Snart skall han ta emot två hus till och då sjunker huset ytterligare på prioritetsordningen.
 2. Han tänker inte göra någon projektplan för vi har inte med att göra om, när och ifall han jobbar med vårt hus. (Tror att det även innefattade om, när och ifall vvs:are, plattsättare, målare och elektriker jobbade). Så att han hade lovat att de från och med vecka 45 skulle jobba måndag till onsdag i vårt hus tills det är färdigt var han tydlig med att han bara hade sagt för att göra oss glada. (Istället tydliggjorde han att de skulle åka från huset på kvällen och att han sedan inte hade en aning om och när de skulle komma tillbaka igen, så det som hanns med under dagen var i det skick huset skulle lämnas i tills vidare).

  Entrén (15 november 2015)

  Entrén (15 november 2015), såhär lämnade man alltså huset på obestämd tid efter det misslyckade byggmötet.

 3. Det var vårt fel att det inte fanns en bra väg upp till huset
 4. Det är vårt fel att det inte var fyllt med grus tre meter ut från grunden
 5. Det är vårt fel att det inte fanns någon bra avlastningsyta uppe på tomten
 6. Det är vårt fel att det inte fanns byggnadsställningar
 7. Det är vårt fel att huset kom den 12 oktober
 8. Det var vårt fel att avlastningen den 12 oktober tog så lång tid
 9. Det är vårt fel att en av snickarna missade en utbildning när de tvingades kasta om i schemat i samband med att väggelementen lyftes på den 20 oktober
 10. Det var vårt fel att det tog så lång tid att bygga den 20 oktober (och efterkommande dagar)
 11. Det är vårt fel att kranen blev så dyr
 12. Det är vårt fel att huset inte var bättre vädertätat
 13. Det är vårt fel att det regnade in 
 14. Det är vårt fel att det inte fanns VVS-ritningar

Behöver jag säga att vi vart helt chockade. Vi bara stod stilla och tog emot. Efter den utskällningen fick vi slutligen en kort glutt in i huset, men bara vissa delar av huset. Någon städning på tomten blev aldrig av, vi var för chockade för det. Utan vi åkte tillbaka till fastlandet. På fastlandet skulle vi umgås med vänner, dessutom vänner från ön. Jag minns hur jag undvek att svara på alla frågor om husbygget och hur jag valde att större delen av kvällen sitta med hundarna i köket istället för att prata med människor jag älskar.

Det mest absurda är ju att vi såhär i efterhand vet att det var väldigt få fel som kan härledas till enbart oss. Faktiskt inte ett enda fel som var enbart vårt..utan fel som avsaknad på VVS-ritningar, leverans och bristande framkomlighet kan helt härledas till kommunikationsmissar. Och betydlig fel såsom tidsåtgång vid avlastning och montering, avsaknad av byggställningar, dyr kran, och vädertäthet kan antingen härledas tid bristande planering av Oscar Ädel Bygg AB, bristande ansvarstagande av Oscar Ädel Bygg AB och att Oscar Ädel Bygg AB inte läst avtalet och därmed inte förstått sina åtaganden. Exempelvis framgick i avtalet att tomten var otillgänglig samt att Ädelbygg skulle stå för kran och byggnadsställningar.

Vad som däremot, så här i efterhand, blir ganska tydligt var att snickaren inte ville ha oss där av den anledningen att han visste att stomresningen var misslyckad. Han ville inte heller att vi skulle se hur vattenskadat huset var. Så istället för att bjuda in oss i huset och hålla det byggmöte som var avtalat, valde han att skälla ut oss för noter, hota oss och försöka köra bort oss. Även att ”erbjuda” byggmöten på fastlandet var ett sätt att hålla oss ur vägen för bygget så att vi inte skulle kunna upptäcka några fel.

Han lyckades såklart inte skrämma bort oss, för någonstans i magtrakten kände vi att hans beteende indikerade att han hade något att dölja. Annars säger man inte sådana saker till en kund/byggherre som han gjorde. Så istället för att låta oss nedslås laddade vi batterierna och bara några dagar senare, när jag visste att han inte var där, åkte jag ut och plockade sopor och undersökte huset så bra jag bara kunde från utsidan. Jag minns hur rädd jag var när jag åkte ut, ifall han mot förmodan skulle vara där. Men han var inte där och jag kunde undersöka huset i lugn och ro. Vad som skulle undersökas och hur det skulle undersökas var väl förberett innan jag åkte ut. Men mer om det en annan gång.

 

Nya huset

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *