22 november 2015

Ja, ni som hänger med vet att vi hade blivit utskällda och beskyllda för alla fel som skett efter leveransen av hussatsen. Vi hade också varit kritiska till vad som hänt samt börjat undersöka huset och därmed samla argument för att få bättre gehör. När jag kom hem till Uppsala efter besöket den 18 november började jag tvivla. Hade jag verkligen sett det jag såg? Det kunde väll inte vara möjligt!?

Jag menar inte lade man väll takpapp på uppenbart skadad råspont vid ett premiumhusbygge? Och borde man inte justera väggelementen innan man lade på taket? Eller i alla fall innan man började glesa innertaket? För  min värld förtjänar inte ett enda hus att byggs med skadat material. Men av någon anledning verkade vi och vårt husbygge förtjäna detta.

För att säkerställa att jag verkligen gjort korrekta iakttagelser den 18 november bestämde vi oss den 22 november för att åka ut på tomten och städa bort byggsopor och dubbelkolla. Vi gluttade lite på huset men det kändes så fel så fel. (Ja minns än idag det obehagliga suget jag kände i magen och hur hopplöst allt kändes). Vi valde då att reklamera hela stomresningen skriftligen (vi hade ju redan den 2 november börjat ifrågasätta om huset verkligen var rättmonterat + att vi sedan fått det sjöblött) och bad vår huvudentreprenör/hussäljare komma ut på ön och gå ingenom huset tillsammans med oss. Dock sade vi att vi inte villa ha med snickaren på detta möte. Dels för att han inte skulle behöva känna sig ifrågasatt, dels eftersom vi efter de senaste veckornas händelser inte hade något intresse av att prata med honom.  Vår huvudentreprenör avböjde. Man valde också att fortsätta bygget trots att vi reklamerat. Gissa om vi kände oss överkörda!

Men vi samlade alltså fotobevis, vi jämförde med ritningar, vi räknade och analyserade. Vi mailade, vi ringde, vi ifrågasatte.

Trots detta avslog man alla våra klagomål med kommentaren: ”Det finns ingen anledning till oro i detta projekt, Ädel bygger som Rörvikshus föreskriver.” Detta uttalande baserades helt på vad vår snickare sade och ingen ansåg att man behövde åka ut på ön och bilda sig en egen uppfattning trots att vi alltså larmat om att något var galet fel. Så mycket trodde man alltså på snickarens egen utsago om bygget och snickarens påstående om oss som personer!

Jag fick nu höra att jag var ”en genuint elak person”, ”att jag straffade Rörvikshus, Allrum och Oscar Ädel Bygg för branden”, ”att jag for med osanning”, ”att jag skulle bli stämd för förtal”, ”att mitt enda mål var att förstöra för andra” osv osv. Jag lovar, det var inte bara en gång som jag höll telefonluren på armlängds avstånd. Och som sagt, man behövde uppenbarligen inte ens åka och titta på huset. Och varje mail jag eller maken skickade med bildbevis möttes jag med en ny utskällning eller ett nytt avslag. Så stor fördel/makt har en snickare gentemot en kvinnlig byggherre!

Först när min man knäckt nöten och konstaterat att de bärande innerväggarna placerats för högt skickades en från Rörvikshus ut att titta på bygget. Detta skedde två veckor efter den skriftliga reklamationen och bygget fortsätta framåt mot vår vilja under hela denna perioden. Bland annat restes innerväggarna och innertaken glesades. Men även vid detta besöket gjordes enbart en kontroll, tillsammans med snickaren, utan att vi fick vara med. Och direkt därefter avslogs vårt ärende. Gissa om vi blev arga!? Den utskällning som först min man gav vår entreprenör och Rörvikshus, och som jag sedan gav…den vill nog ingen minnas. Jag har faktiskt aldrig någonsin i hela mitt liv varit så arg. Dock blev det ganska tydligt i och med detta att snickare Ädel hade endast visat representanten från Rörvikshus de ställen där felen och effekterna syntes minst. När detta kom fram fick vi för första gången under denna husresa gehör…och man började omvärdera sin bild av oss som byggherrar. Det var alltså först i mitten av december, två månader efter husleverans, som vår huvudentreprenör (Allrum) och Rörvikshus började bli mottagliga för våra klagomål…

…om inte Oscar Ädel Bygg varit så sena i starten skulle husbygget alltså varit halvvägs när vi äntligen började få gehör. Tack och lov hade man snarare jobbat en vecka under dessa två månader…reklamationen skedde alltså söndagen byggvecka 6 och vi fick gehör måndag byggvecka 9 av ett planerat 20-veckorsbygge. Då hade vi bråkat i 9 veckor för att få gehör, i ett bygge som kändes galet fel redan från start.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *