Bit inte den hand som föder dig…

Bit inte den hand som föder dig är ju ett klassiskt uttryck och det är väll något att tänka på. Jag har valt att släppa den betydligt mer osminkade och ocensurerade versionen av husbygget trots att huset inte är färdigt. Och då kan man ju bli rädd för att byggarna lackar ur, lägger ner hammaren och drar. Det är helt enkelt en risk jag får ta, för nu är jag så trött på hela historien att jag bara vill spy. Det kvittar ju om jag ber snällt eller skäller, det kvittar om jag försöker ge entreprenör och underentreprenör en chans att ta ansvar och rätta sina fel…för man tar inte chansen…man visar inte viljan utan istället tycker man att jag är dum och elak som inte håller tyst…men som sagt jag har ledsnat på att lämna en sminkad version…eftersom jag innerst inne vet att de är mer beroende av mig än vad jag är av dem. Det är bara deras stora egon som gör att vi byggherrar tror att vi är beroende av våra (oseriösa) entreprenörer.

Egentligen bör beroendeförhållandet vara tvärt om och det tror jag att många byggherrar glömmer bort. Vi fjäskar för våra byggare, vi bäddar för dem, vi tar emot utskällningar…men vem är det egentligen som sitter på pengarna? Dvs vem föder vem? Jo byggherren föder entreprenören!

Och vem kan lämna referenser på arbetet, entreprenören eller byggherren? Så vem sitter på makten vad gäller entreprenörens framtid inom skrået? Jo, byggherren sitter på makten.

Och ändå är vi byggherrar så förtvivlat rädda för att de skall lägga ner hammaren att vi låter oss hunsas!?

Så ja, den 1:a december bestämde jag mig för att nu får det vara nog. Nu tänker inte jag försöka dölja entreprenörens och underentreprenörernas nonchalans och tillkortakommanden. För det jag skriver är inte skitsnack utan det baseras faktiskt enbart på verkliga händelser. Och det är inte jag som gjort fel, det är inte jag som låtit tiden rinna mellan fingrarna. Det är inte jag som ljugit, dolt fakta och försökt dölja och bygga in fel. Däremot har jag drabbats av dessa fel, detta tidsslöseri, denna nonchalans och brist på yrkesheder.

Varför skall jag då skydda den hand jag föder? För att vara snäll? Ja, men om de hade varit snälla och omtänksamma mot mig hade husbygget aldrig blivit som det har blivit. Då hade man ju aldrig velat förstöra hussatsen, då hade man ju backat bandet när man hade byggt fel, då hade man ju följt åtgärdsplanen, då hade man ju planerat bygget så att vi inte skulle behöva stå ut med en enda dags bygge än nödvändigt. Då hade man ju bett om ursäkt på sina bara knän vid det är laget. Men det är ju inte så man agerat!

Så efter 59 veckor bestämde jag mig alltså för att inte längre vara rädd för den som biter handen som föder den…utan att istället berätta historien om hur dem som blir födda av byggherren har så stora egon att de tror att de kan bete sig nästan hursomhelst.

Så håll till godo och läs om Allrum homes och Oscar Ädel Byggs samt övriga underentreprenörers kundvård och rättspatos. De har själva försatt sig i denna situationen!

Och för er som undrar så kommer jag nog få en fin utskällning inom en snar framtid från Allrum Homes vd. Den är liksom bara att vänta…

Han har förresten slutat kommunicera med mig sedan en vecka tillbaka…vilket lite lägligt sammanfaller med när jag började min ”Lovar runt, och håller tunt”-serie. 😉

Nya huset

9 Comments

 1. Tack! Man känner sig så maktlös bara och vi vill ju ha ett fint hus. Vår byggare verkar ha stenkoll på vad som är okej och inte vid en slutbesiktning och bryr sig inte det minsta om att han troligtvis repat våra parkettgolv eftersom de inte ens täckte med papp på stora ytor. Som tur är har vi mycket på bild men jag vet inte hur petiga de är på besiktningen. Han vill dessutom inte låta oss ta in en städfirma och byggstäda innan besiktningen vilket jag tycker tyder på att han försöker dölja något…

  • Tyvärr är det så att många byggare är ögontjänare. Precis som du säger har man koll på vad en besiktningsman kollar och vad han inte kollar. Dock synar en besiktningsman av golvet. Försök få tid i huset innan besiktningen så att ni kan kolla runt i egen takt. Men ni har rätt att ta upp saker och fråga och be besiktningsmannen titta. Dock måste han själv få bilda sig en uppfattning, sedan väljer han vilka punkter han tar med i protokollet. Men om ni vill kan ni bifoga en lista med era punkter till protokollet då vet man att dessa punkter fanns före inflytt.

   Vad gäller städning innan besiktning tror jag det är olika. I vårt fall gjorde entreprenören en lättare städning så att huset kunde besiktigas. Men å andra sidan hade vi fri tillgång att komma och gå i huset hur mycket vi ville de sista veckorna före besiktningen…vilket var det enda tänkbara för oss med tanke på vilken husresa vi haft. Men där handlar det väldigt mycket om förtroende mellan byggare och kund då det är en försäkringsfråga om jag t.ex. skadar mig på byggplats eller saker försvinner.

 2. Tack! Det var precis vad jag behövde läsa för att få styrka i vår byggprocess som varit att annat än rolig och förväntansfull mest en kamp med byggaren och hussäljaren. Om tre veckor är vi förhoppningsvis i hamn men det är knappt att jag vågar tro på det

  • Hej Ida!
   Tråkigt att ni också drabbats av ett misslyckat bygge. Hoppas ni får rätsida på detta!
   Känns skönt att höra att vår erfarenhet i alla fall stärker dig att orka ta kampen. Det glädjer mig att vi i alla fall kan ge styrka.

   Lycka till och rapportera gärna hur det gått!

   • Hej igen. Mina farhågor besannades och nu är slutbesiktningen framflyttad ca 2 veckor. Vi kan inte säga så mycket för avtalet går inte ut förens 11/1. Orsakerna är dock tråkiga för det beror på att vår byggledare inte har kunnat kommunicera eller samarbeta med övriga entreprenörer plus att målarna vill vara lediga mellan jul och nyår, besiktningen var bokad till 28/12. De säger att de skjuter på det för att kunna göra ett snyggt och ordentligt jobb men de får inte speciellt många fler arbetsdagar eftersom de ska vara lediga så det känns som att det blir stressigt på slutet iaf. Det är ju inget i jämförelse med ert bygge såklart men så fort vi uttrycker missnöje mot byggledare så får vi alltid något ”straff” tillbaka.

    • Hej Ida!
     Förstår ilskan och frustrationen över brutna löften. Speciellt när det påverkar ens egen ledighet, möjlighet att fokusera på flytt osv. Att delar av förseningen dessutom beror på semester är ju aningen frustrerande kan jag tänka…

     Det där med att straffa känner jag igen. Det ägnade sig framförallt vår första underentreprenör åt. Ju mer vi klagade ju mindre tid ägnade han i huset och ju sämre byggde han. Han sa t.o.m. att huset dög så länge han kunde pressa det genom besiktningen och det gällde t.ex. fasaderna. Eller som när han eldade på vårt berg så hällen sprack. Eller snuskade ner på utedasset så att ingen annan ville gå in där osv.

     Om man tar ett steg tillbaka och ser dessa ageranden ur ett maktteoretiskt perspektiv så blir de så tydligt att de försöker återvinna kontrollen på ett skenande bygge genom att straffa kunden så mycket att kunden glömmer bort att kräva ansvar.

     Våga tro på er magkänsla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *