Lovar runt, håller tunt (lucka 8)

Måndagen kom, men ingen snickare och ingen målare…vi stötte på igen och på tisdagen dök en gubbe upp…som på frågan om han var målare eller snickare svarade snickare. Han var mycket frågande till varför han ens var där, för han hade ju inget att göra. Efter att vi gått igenom listan med att-göra-grejer som hela tiden suttit uppklistrad på dörren för att saker och ting skulle kunna bockas av ringde han upprört till byggplatsledaren och sade att det var massor med grejer att göra och att kunden var arg. Vilket resulterade i att maken fick ett telefonsamtal med en utskällning om att vi inte var trevligare så tänkte de inte jobba alls. Japp, efter 55 byggveckor skall vi alltså hålla inne med all vår frustration och vara trevliga mot byggare som inte ens vill arbeta!

I alla fall så började snickaren jobba, och gissa vad han valde att göra…jo måla! Fast han visste ju inte vilken färg han skulle använda, och inte heller vilken pensel eller roller och han kunde absolut inte förstå att färger kunde ha olika glansen. Utan istället var han arg på oss för att vi inte kunde peka ut exakt vilken burk och pensel han skulle använda. Vilket resulterade i att jag lite upprört hörde av mig till Allrum och Rörvikshus:

…Vad vi förstått upplever de också att vi är irriterade på fel och brister i huset som inte fixats sedan i juli. Och vi vet att det inte är deras fel. Men om inte ni förklarar hela historien så kommer de aldrig förstå. Att vi 7 månader efter beräknat inflyttningsdatum fortfarande har restera av J.. [Ädelbyggs] skitjobb kvar i väggarna, att vi tre månader efter inflytt fortfarande lever i ett provisorium, att det ju mer vi försöker hjälpa till uppdagas hur bland annat trappan, kryddhyllan osv är galet felmonterad, att vi skall lösa listproblemet runt runda väggen när vi bett M (och skrivit på att göra-listan) att övervåningen skall monteras utan taklister för att slippa problemen med just lister kring runda väggen.

De behöver därför veta vilka färger som fönsterfodren är målade i från fabrik, vilka färger listerna är målade i från fabrik osv. Vi kan bara gissa.

Snälla, snälla hjälp oss att de får hela historien, så att de förstår att frustrationen inte är riktad mot dem utan mot hela husbygget. Vi vet att det är skittaskigt mot dem att komma in och reda upp två snickarteams olösta misstag. Men det är inte vi som försatt dem i den situationen och vi orkar inte peppa dem för vi är helt slut själsligen själva. Vi har inte den energin! Vi vill bara att de skall lösa problemen. Vi vill inte vara dem som löser problemen. Vi vill inte klura på hur man rättar fel som de som har snickeri och måleri som profession skapat. Vi är ju för sjutton inte i byggbranschen och vi beställde ett nyckelfärdigt hus. Vi är gärna behjälpliga men när vi påtalar fel och de svarar att de inte kan lösa dessa då är det väll klart att vi blir upprörda, alldeles särskilt om vi försökt motverka att problemen ens uppstod till att börja med…

Successivt genom höstlovsveckan jobbade vi upp ett samförstånd och det kom fler och fler gubbar som jobbade. Nu såg huset äntligen ut att bli klart! Vi svarade på deras frågor och progression var snabb. Dessutom började de bygga på den altan som man tidigare hävdat att man inte skulle bygga som kompensation.

Altanbygge på G. Om man tittar noga ser man alla fästpunkter.

Altanbygge på G. Om man tittar noga ser man alla fästpunkter.

Det var med ett leende på läpparna vi vinkade till snickarna när vi åkte hem efter höstlovet trots att vi hade fått vår lugna vecka i ett färdigt hus utan hantverkare helt förstörd. Nu skulle ju huset äntligen bli färdigt…i byggvecka 55 i ett 20-veckorsbygge och dessutom två månader efter utlovat datum vid första slutbesiktningen! Vill ni läsa mer?

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *