Lovar runt, håller tunt (lucka 12)

Nu har vi ju gjort en kronologisk ordning från byggstart i oktober 2015 till den 30 november 2016 då jag bara kände att nu räcker det, nu står jag inte ut med en enda undanflykt till och inte en enda veckas försening till orsakat av att man inte tar sitt ansvar. För det är faktiskt de det handlar om, att man försöker smita ifrån med minsta möjliga arbetsinsats gärna till lägsta material- och arbetskostnad. Men det man glömt är att genom projektledning och planering så sparar man både arbetstimmar och material. Och jag är övertygad om att det hade blivit billigare att haft en projektledare på plats som enbart jobbade med att få detta projekt i hamn. Då hade huset troligtvis varit färdigt till den 3 juni 2016. Men begreppet dumsnålt kan sägas karaktärisera detta projekt rakt igenom.

Vad hade hänt om man hade stoppat leveransen av hussatsen när snickaren ändå inte kunde börja bygga omedelbart? Man hade betalat 50 000 kr, men projektet hade troligtvis flutit på och blivit klart till den bokade slutbesiktningen den 1:a april.

Vad hade hänt om man hade hört sig för om någon på ön hade ett långpass, när man nu hade glömt detta på fastlandet vid stommonteringen. Man hade troligtvis tappat en timme men väggelementen hade kanske blivit korrekt monterade.

Vad hade hänt om man hade stoppat och rättat när man insåg att man hade monterat de bärande innerväggarna på golvspånen? Man hade troligtvis tappat två timmar men huset hade fallit på plats då mellanbjälklag och takstolar hade passat…vilket innebär att huset hade varit taktätt på 3-4 dagar och vi hade sluppit ha ett hus som tog 39 dagar att få vädertätt och som sedan fylldes med mögel.

Vad hade hänt om Allrum hade lyssnat på oss redan första gången när vi bad att få snickarna utbytta i oktober 2015, och inte väntat tills vi ställde ett ultimatum i april 2016, 6 månader senare!!!!

Vad hade hänt om Allrum på inrådan av Rörvikshus hade sparkat ut Oscar Ädel Bygg i månadsskiftet november-december 2015 när man hade gjort så många fel, och inte rättat ett enda.

Vad hade hänt om man hade skyndat sig att ta fram en åtgärdsplan efter besiktningen istället för att bara låta veckorna gå?

Vad hade hänt om man hade följt besiktningsprotokoll och åtgärdsplan när man åtgärdade huset?

Osv. osv. Det finns så många ”Vad hade hänt…” att man inser hur krokig vägen varit och hur hårt jag och maken fått driva detta bygge för att det alls skulle kommit i mål…för någon engagerad entreprenör som gjort allt som stått i hans makt för att detta projekt skulle flyta på så smärtfritt som möjligt har vi inte haft! Istället har han hela tiden visat att han vill jobba så lite som möjligt i projektet och att så lite material som möjligt skall bytas och att så lite som möjligt skall göras om…dvs minsta möjliga engangemang. Ett val som medfört enorma tidsförseningar och enorma kostnader.

Lite som att vi hela tiden fått fråga; Visst vill ni ha ett dåligt hus? Nä! Jomen, visst vill ni ha ett dåligt hus

Istället för att kavla upp ärmarna och hugga i har man försökt glida undan, och det är den absolut största orsaken till att vårt bygge går in i byggvecka 61 idag. Helt enkelt; genvägar är senvägar.

 

Nya huset

2 Comments

  1. Hej, har läst och följt eran blogg. Vi bygger med eksjöhus och har fått ett kontrakt att skriva på där Oscar ädel bygg av skall vara entreprenör. Skulle vara jätte glad om ni kontaktade mig så jag får mer info gällande era upplevelser.

    Tacksam för svar
    Mvh Gustav Eriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *