Lovar runt, håller tunt (lucka 15)

Detta inlägg skrev jag egentligen den 18 december förra året. Jag var så förtvivlad för våra fasader skevare så förfärligt. Vi hade haft möte ute på bygget, vi hade klagat och vi trodde vi skulle få gehör. Men Oscar Ädel Byggs förstasnickare sade enbart att det visst fick skeva och tanda som på vårt hus, och att det skulle gå igenom besiktningen, så att vi inte tyckte att det var snyggt var helt enkelt något vi fick stå ut med.

Vi hoppades då få stöd av Allrums vd, men han svarade enbart att han inte hade sålt ett enda hus med stående fasad de sista 10 åren, så han visste inte hur det skulle se ut.

Jag minns att jag tänkte, men snälla människa tittar du inte på hus i ditt eget villaområde ens. Det vet väll alla att målet är att en fasad skall skeva och tanda så lite som möjligt. Det skall vara raka linjer från nock till grund.

Kan ni ens ana frustrationen när man tittar på sitt nya hus, och det kryper i en av obehag, och så får man höra att det helt enkelt bara är att gilla läget…

Som alltid när vi inte får gehör så undersöker vi vidare. Kan det verkligen stämma att fasader skevar och tandar? Att det inte gör det på gamla hus visste jag, men hur såg det ut på nya hus som ofta byggs med midjebrädor mellan våningar. Enklaste sättet att ta reda på detta är faktiskt att bege sig till ett nybyggt område. Så jag parkerade helt enkelt bilen och tog en promenad och fotograferade alla hus med stående fasad. (Och i just detta område var de många hus med stående fasad). Jag fotograferade faktiskt så många att en dam kom ut och frågade vad jag höll på med. När jag berättade hela historien så beklagade hon och önskade mig all lycka till i kampen mot entreprenör och underentreprenör. Hon lovade också att berätta för grannarna vad jag gjort och varför, så ingen trodde jag var inbrottstjuv eller spion :) Och om du, kära medmänniska läser detta inlägg nu, så vill jag säga att de 10 minuter vi pratade över din häck var så otroligt värdefulla för mig. Du gav mig styrka!

Resultatet skickades sedan till Rörvikshus och till Allrums vd som en jämförelse. Då stog även husleverantörerna med, men jag tar bort detta nu. Men håll till godo på en liten jämförelse i stående fasader:

Alla husen har olika grader av färdigställande (men inget är äldre än 2 år) – och i alla fall är snickaren nöjd med både tandning och vinkel mellan de olika fasaddelarna.

Börjar med en utzoomad variant

Hus 1)

IMG_4153

 

Hus 2)

IMG_4157

Hus 3)

IMG_4155

Hus 4)

DSCF6190

 

Leker lite med närbilder (och i några fall tillagda linjer)…

Hus 1:

IMG_4153c

 

Hus 2)

IMG_4157c

Hus 3)

IMG_4155c

Hus 4) DSCF6190c

 

Svaren är följande:

Ja, ni kan väll gissa vilket hus som är vårt? Hus nummer 4. Och vill ni se stora bilden med linjerna?

DSCF6190b

Både tandat och skevt men vår underentreprenör/snickare var ju nöjd. Och vår Rörvikshussäljare/Allrum homes vd var ju också nöjd, eller ville inte uttala sig . Vi fick förklarat att inget skulle rättas om inte en besiktning krävde det och i så fall skulle man bara justera minsta möjliga. Idag vet vi att vår besiktningsman hade aldrig godkänt detta då detta visade tydligt att huselementen inte var korrekt monterade. Och fel orsakade av väsentliga monteringsfel skall aldrig godkännas, även om de synbart ”bara är estetiska”. Dock övergår det fortfarande mitt förstånd hur man ens vill leverera ett estetiskt fult hus till den kund som klagar och som förväntas betala. Är de flesta byggherrar så mesiga att de accepterar sådana här saker!?

Nu har jag dock enbart visat ena sidan, andra sidan skevare åt andra hållet:

DSCF6191b

DSCF6191c

 

DSCF6191d

 

Som ni ser så diffade fasaderna och därmed huselementen flera centimeter i sidled, dessutom var där inga raka linjer vertikala linjer utan huselementen lutade. Detta är nu avhjälpt, men först efter att Ädelbygg bytts ut…för det kan jag säga att i deras åtgärdsplan fanns ingen tanke på att rätta till monteringen av de felaktigt monterade huselementen!

Dels monterades huselementen om, dels byttes fasaden när vi fick nya underentreprenörer…och till och med Allrums vd har nu erkänt att det är skönt att slippa se hur förskräckliga fasaderna såg ut. ”Att man inte behöver vara gravt astigmatism för att vilja titta på fasaderna”. Men ändå valde man där i december förra året att inte ta kampen åt oss gentemot underentreprenörern. Utan man godkände passivt fasadernas utseende samt underentreprenörens attityd gentemot oss när förstesnickaren sade att vi enbart hade att välja på att stå ut med att fasaderna såg ut som de gjorde.

Att Allrum gjorde detta beror ju som jag skrivit tidigare att man helst utav allt ville slippa ta ansvar för detta bygge och att man i det längsta ville att Ädelbygg skulle ta ansvar. Tyvärr, genom att man inte slog näven i bordet och satte underentreprenören på plats, så trodde Ädelbygg hela tiden att de kunde köra över oss och att de skulle slippa undan utan att behöva rätta några av sina fel. Och det är något jag hela tiden saknat i Allrums vd:s agerande…förmågan att kräva av sina underställda att de skall leverera bra kvalitet och att de skall hålla tidsplaner. Det hade sparat oss många kamper och många tårar.

Och än idag saknar vi det stödet gentemot den tredje underentreprenören, som även dessa leverera ett undermåligt arbete och som inte håller en enda tidsplan, men som gömmer sig under Allrums skyddande vingar.

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *