Exteriören före och efter (del 4)

Nu har äntligen tiden kommit för den Nordvästra fasaden (vår framsidan) dvs den sidan som är vänd mot vår vackraste del av tomten och havet. Det är nog också den del som mest ändrat sig från version ett:

Första utkastet på Villa Bergstoppen. Copyright www.nyahuset.nu och Rörvikshus

Första utkastet på Villa Bergstoppen. Copyright www.nyahuset.nu och Rörvikshus

Under arbetet fram till den nästsista ritningsversionen byttes de stora fönsterpartierna i vardagsrummet ut mot ett femdelat vikdörrsparti. Fönstret i köket breddades och byttes till en altandörr. Vi gjorde en takterrass ovanpå matplatsen samt ett strax under 150 cm stort takutskjut för att få terassen mer centrerad. Fönstren på vinden byttes från 100 cm höga till 180 cm höga fönster och ökades i antal från två till tre.

Nästsista utkastet på Villa Bergstoppen. Copyright www.nyahuset.nu och Rörvikshus

Nästsista utkastet på Villa Bergstoppen. Copyright www.nyahuset.nu och Rörvikshus

I den sista versionen (dvs bygglovsritningen) har vi bytt balkongräcket från trä till glas. I övrigt inga skillnader. Här syns också hur vi lagt huset så långt ner mot marken det bara går jämfört med markhöjden på nybyggnadskartan. Längre ner i backen än så hade vi inte kunnat trycka huset utan att spränga:

Bygglovsversionen på Villa Bergstoppen. Copyright www.nyahuset.nu och Rörvikshus

Bygglovsversionen på Villa Bergstoppen. Copyright www.nyahuset.nu och Rörvikshus

Ja, och så verkligheten då:

Huset utifrån när vi äntligen har belysning på vinden

Huset utifrån när vi äntligen har belysning på vinden

Framifrån, dvs den sidan som typ bara vi och några grannar ser. 12/10-16

Framifrån, dvs den sidan som typ bara vi och några grannar ser. 12/10-16

Det är bara att konstatera att jag skulle inte vilja göra en enda av förändringarna ogjord. Det här med att våga byta fönsterstorlekar och former är så viktigt. Vi ville ha in massor av ljus och vi ville ha kontakt med naturen utanför och därför valde vi att dra ner fönstren till golvnivå på många ställen.

Vill du läsa om vår entré-, nordöstra och vår sydvästra fasad?

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *