2016 års hustrender (del 1 – utsidan)

På movehome.se kan du designa ditt hus och sedan köpa hussatsen. År 2016 designade 6635 potentiella kunder sitt hus på sajten, en del blev till verkliga beställningar och hus (totalt 112 st) och andra inte. Utifrån dessa över 6000 onlinehus har Movehome gjort en rapport över 2016 års hustrender. Spännande tycker vi som ägnade varenda vecka 2016 åt att fysiskt bygga hus! Frågan hur 2016 vi egentligen är? Och hur väl stämmer mina ovetenskapliga undersökningar med Movehomes?

Här nedan presenterar jag några av trenderna:

Börjar med exteriören:

Fasaden:

Movehomes analys av önskad fasadfärg 2016.

Movehomes analys av önskad fasadfärg 2016.

De flesta valde vit fasad, hela 64 procent. Dock om man slår samman kulörerna gråsvart, grå och mellangrå så kan man konstatera att grå fasad av någon nyans är ett val som 25 procent av de potentiella husbyggarna skulle kunna tänka sig att göra. Vilket innebär att grått (och vitt) är långt mer populärt än de klassiska färgerna rött och gult. Ett resultat inte helt olikt mitt ovetenskapliga resultat där grått och vitt var ungefär lika populärt och betydligt mer populärt än alla andra färger tillsammans.

Själv har jag ju dessutom gjort en lite ovetenskaplig undersökning om de olika fasadtyperna och kom då fram till att:

Resultatet på undersökningen om vilken fasad bloggläsarnas nya hus har.

Resultatet på undersökningen om vilken fasad bloggläsarnas nya hus har.

Där ingen valt puts, tegel eller annan typ av fasad utan 100% av småhusen har klätts med en träfasad. Utav dessa har 50% valt en liggande träpanel, 25% en stående träpanel och 25% har blandat liggande och stående träpanel. Vi valde ju stående lockpanel av den anledningen att vårt gamla hus hade en sådan panel.

Taket:

Movehomes analys av önskad takpannefärg 2016.

Enligt Movehome valde 69% av de över 6000 potentiella husbyggarna ett svart tak. Minst populärt var det klassiska röda taket, vilket endast valdes av 11%. Här märkte även Movehome en skillnad mellan potentiella husbyggare och de som valde att beställa hus. Av de 112 som beställde hus valde 33% att beställa grått tak och strax över 50% att beställa svart.

Vi valde grått tak trots att gamla huset hade svarta betongpannor. De svarta pannorna hade nämligen blekts med åldern till någon gråbrunsvart färg så vi tänkte att ett grått tak skulle sticka mindre i ögonen på grannarna än ett svart. Hur det hade upplevts vet vi inte men våra grannar uttryckte glädje över ett grått tak då de hade varit rädda för att vi skulle valt rött. Och vårt over-sized tak i rött hade nog blivit lite väl skrikigt.

Kort kan konstateras att även här har de klassiska traditionerna med rött tegel fått ge avkall för modernare färger som svart och grått precis som fasadfärgerna.

Ytterdörren:

Movehomes analys av önskad ytterdörrsfärg 2016.

Movehomes analys av önskad ytterdörrsfärg 2016.

Även vad gäller ytterdörrar vinner den vita färgen med hästlängder. Näst vanligast är signalgrått och om man lägger ihop de gråa färgerna valde hela 21% en grå ytterdörr. Övriga färger blev tillsammans 9%. Totalt valde 2% en blå ytterdörr som vi, dessutom valde vi en klarare blå färg än de 2% som valde blått hos Movehome. Vi kan därmed konstatera att även om vi valde en ganska vanlig färg på huset, och en ganska vanlig färg på takpannorna så valde vi för att bygga 2016 en mycket skrikig dörr:

Cuprinol Fasadlasyr S5030-R90B

Cuprinol Fasadlasyr S5030-R90B

Både blå och röda dörrar faller ju in i kategorin klassiska dörrfärgen dit även gult och grönt hör. På landsbygden har ju vart eller vartannat hus en målad dörr i klar kontrasterande färg mot övriga huset. I vårt fall har vi ”alltid” haft blå dörrar så för oss var en blå dörr självklart!

I snöstormens spår, november 2008

I snöstormens spår, november 2008. Vår blåa dörr ute på uppländska landsbygden.

Dessutom är blåa dörrar inte helt ovanliga på fritidshus i våra trakter.

Så summa sumarum valde vi så när som på kontrastfärgen (dörr, fönster, vindskivor) ett ganska ordinärt exteriört hus 2016. Inte supermodernt men absolut inte udda med sin gråa stående träfasad och sitt gråa tak.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *