2016 års hustrender (mysfaktorer)

Fortsätter dokumentera och analysera Movehomes rapport om 2016 års hustrender. I föregående inlägg har jag gått  igenom exteriören, köketgolven, badrummen. I det femte och sista inlägget fokuserar jag på lite övriga grejer:

Övrig interiör:

Belysning:

Movehome har konstaterat att…

Movehomes analys av belysning i nya hus 2016.

…73% av alla valde att belysa sitt hus med spotlights. Så även vi! Vi valde att belysa alla gemensamma utrymmen med dimmbara spotlights. Taklampor har vi bara i sovrummen och i matplatsen. Valet på spotlight gjorde inte vi utan vi överlät detta helt på vår elektriker. Armaturen byttes dessutom ut i sista stund då en väldigt fin spotlight (ljusmässigt) rasade i pris och därmed installerades denna i hela vårt hus då den kan användas både ute och inne lika väl som i torra och våta utrymmen:

Vi har följaktligen denna spott i badrum, toalett, kök, matplats, vardagsrum, hall, vind samt som utomhusbelysning på ett ställe.

Gammalt möter nytt i matplatsen.

Gammalt möter nytt i matplatsen.

Dessutom har vi valt till fönsterspottar på många ställen:

Skymningsljus i januari 2017

Skymningsljus i januari 2017

Vad gäller elen vill vi verkligen tipsa er om att anlita en ljusdesigner och låta dem forma belysningen i ert hem. Det kostar en slant, men är en fantastisk investering! Vi är supernöjda med vår belysning tack vare Elektro Shields kunskap.

Kamin:

I vårt gamla hus hade vi ingen öppen spis. Det fanns en inritad i originalritningarna men mamma och pappa valde att inte installera en omedelbart. Därför ägnade vi de 37 år huset fanns åt att vela fram och tillbaka. Vi ville ha en kamin, men fann aldrig en lämplig plats att ställa en på. Visa av den erfarenhet var beslutet att installera kamin samtidigt som vi byggde hus självklart denna gången!

Kaminen och spiraltrappan sett från soffhörnet

Kaminen och spiraltrappan sett från soffhörnet

Var detta ett vanligt, eller ovanligt beslut år 2016? Movehome har funnit följande:

Movehomes analys av installation av kamin i nya hus år 2016.

Så många som 67% drömmer om en kamin, och 55% lägger pengar på att få en kamin installerar i samband med husbyggnation! Jättehäftigt att så många faktiskt vill elda och njuter av att elda i sitt alldeles egna nybyggda hus.

Summa summarum kan vi konstatera att även om vi byggde ett arkitektritat hus utifrån en detaljplan för ett fritidshusområde lyckades (eller vad man nu skall säga :) ) vi bygga ett tidstypiskt hus från år 2016 både vad gäller exteriör och interiör vad gäller köksdesign, golvval, badrumsdesign, ljussättning osv. Kanske skall man se detta som ett misslyckande, att man är så trendkänslig, eller så skall man se det som att varje hus skall bära spår av sin tidsperiod. Och vi ville flörta med det gamla huset men samtidigt bygga ett typiskt 2010-talshus…och jag tycker faktiskt att vi lyckats med detta! Vi har gjort medvetna val rakt igenom och vi känner oss såhär i efterhand nöjda med dessa. Alla val har kanske inte varit 100%. Bland annat är stora badrummet en kompromiss från både min och makens sida där vi lät 2010-talstrenden vinna. Medan andra rum som sovrummet och lilla toaletten speglar vår personlighet mycket mer än de är tidstypiska.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *