Jag tror att de flesta som bygger hus på ett eller annat vis har miljötänk. Men då det är otroligt många beslut som måste fattas så är det ju ett givande och tagande. Vi har varit slarviga med materialvalen och liksom helt enkelt inte orkat sätta oss in i detta. Å andra sidan har vi fattat andra beslut för att minska vår miljöpåverkan:
- Vi har valt att inte spränga, på så sätt är berget under huset orört och spåren den dagen huset rivs närapå obefintliga. Dvs marken är så när som på att ett 1 dm tjockt jordlager grävts bort och några hål för armeringsjärn borrats helt orörd.
- Genom att inte spränga och fylla har vi sparat ca 100 lastbilsturer till och från ön med sprängsten och fyllnadsmassor
- Cement/betong är inte världens mest miljövänliga produkt och genom att välja plintgrund istället för gjuten platta har mängden cement/betong minskats radikalt. Dessutom är energiförbrukningen när man blandar cement på plats försvinnande liten:
Hela grundarbetet med plintgjutning och därmed cementproduktion på plats kostade oss 22 kWh. Om vi räknar att en kWh kostar 1 kr, så blir alltså kostnaden i el för att göra hela vår grund 22 kr.
- Vi har även valt att lämna tomten så orörd som möjligt. Ingen schaktning, ingen fyllning bara natur. De massor vi grävt bort för hand har flyttats till en annan del av tomten.
- Vi kommer låta tomten självläka efter bygget så att mossor, lavar, ljung, blåbärsris och lingonris får en chans att återhämta sig.
- Vi kommer inte ha någon gräsmatta då huset är beläget på en plats där gräs växer extremt sparsamt.
- Vi har valt att ha så få maskiner (i form av grävmaskiner osv) som möjligt på tomten för att minska byggets påverkan på naturen.
- Genom att välja plintgrund har vi byggt ett radonsäkert hus.
- Genom att välja Rörvikshus fick vi ett mera välisolerat fritidshus än vad de flesta andra fritidshusleverantörer kunde erbjuda vilket innebär lägre uppvärmningskostnader.
- Genom att välja det mest välisolerade vikdörrspartiet håller vi också nere uppvärmningskostnaderna i förhållande till ett mindre isolerat sådant.
- Taket i sydväst är förberett för solcellsmontering
- Vi har medvetet valt bort pool, spa och badkar för att göra av med så lite vatten som möjligt.
- Diskmaskin är lyx i fritidshus, men det är också vattenbesparande i förhållande till handdisk. Vi valde dessutom en med plats för 15 kuvert istället för normala 12, vilket gör att den behöver gå mer sällan.
- Vi valde en kyl med energibesparande ”mammalucka” då man bara öppnar en liten del av kylen för att nå de mest frekvent använda matvarorna.
Kylskåp med ”mammalucka”
- Vi fortsätter som tidigare med att kompostera så gott som allt mat- och trädgårdsavfall för att kunna nyttja detta som jord ett par år senare. (Det blir ett par skottkärror med jord om året). Skillnaden är att vi nu i och med nya avloppet inte längre kommer kompostera slam och latrin som förut, vilket även det tidigare bidrog med ett par skottkärror jord per år.
I övrigt har vi såklart försökt välja energi- och vattensnåla snåla vitvaror, men det tror jag är en självklarhet vad gäller nybyggda hus.