Fritidshusområde

De som hängt här på bloggen har nog alla förstått att vårt hus ligger i ett fritidshusområde. Absolut inte häftigt, fint eller på något vis spektakulärt, utan vårt hus är ett av alla de 166 213 fritidshus som finns i ett av de 1383 fritidshusområden som fanns registrerade hos SCB 2010. Var tredje fritidshus ligger i ett fritidshusområde. Helt galna siffror eller hur!?

Vad är då ett fritidshusområde?

Ett fritidshusområde är enligt Statistiska centralbyrån, SCB, ett område med minst 50 fritidshus där avståndet mellan husen är högst 150 meter. En knapp tredjedel av Sveriges fritidshus ligger i så definierade fritidshusområden, vars yta motsvarar lite drygt en tiondel av tätorternas yta i landet. Vid räkningen 2010 hade Sverige 1 383 fritidshusområden.

SCB:s definition av fritidshusområde sammanfaller alltså med definitionen av småorter, med den skillnaden att definitionen för småorter utgår från folkbokförda personer. Med stigande bostadspriser blir fritidshusområden i närheten av större orter alltmer bebodda året runt.

Vårt fritidshusområde består av 14 kvarter av varierande storlek mellan 7-8 hus uppemot 30-40 hus. Varje kvarter har ett kvartersombud och tillsammans har vi (utöver en samfällighet för vägar och vatten med mera) en idrottsförening. Idrottsföreningen arrangerar midsommarfirande lika väl som många aktiviteter (främst riktade till barn), bland annat kan man under sommarmånaderna lära sig simma, segla, spela tennis, spela fotboll, man kan också gympa eller gå på promenadbingo. Detta ger en stor gemenskap i området lika väl som att barnen stortrivs. Det är inte för inte som cirka 50% av vi som växte upp här på 70- och 80-talet har återvänt med våra familjer och nu låter våra barn växa upp i samma miljö. Vi är också många vars sommarkompisar från barndomen har kommit att bli våra absolut bästa och närmsta vänner som vuxna.

Så nä, det är varken flashigt eller fint att ha hus i ett fritidshusområde, men det är en vanlig fritidshusform och gemenskap ett sådant områden kan göra området alldeles fantastiskt.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *