Äntligen…

…efter att ha drömt i 17 år om ett växthus och efter att ha trillat ner från altanen (på den sidan som vi inte hunnit sätta räcke) och dessutom krossat en ruta vid monteringen så har jag äntligen mitt växthus!

Ja, jag erkänner att det var ju lite klantigt att trilla ner från altanen (på den sida som vi ännu inte hunnit sätta stolpar)…och det var ju väldigt dumt att i fallet slå till växthuset så att en ruta sprack i tusen bitar.

Så här snygg blir man när man faller ner i en hög med bråte nedanför en altan!

Så här snyggt blir smalbenet när man faller ner i en hög med bråte nedanför en altan! Det är nog därför byggnadsnämnden kräver räcke om höjddifferensen är mer än en meter ;)

Men tur i oturen så slog jag mig inte allvarligt och dessutom råkade vi ha en plexiglasskiva bara sådär, dessutom i rätt tjocklek…så det var bara att bita ihop och ta sig merarbetat att såga till en ruta. Mallen för denna hade jag ju när jag hade pusslat ihop glasskärvorna. Så successivt kommer jag nog även byta övriga glas till plexiglas vart efter de går sönder.

I alla fall. Grunden o växthuset är två laserade pallkragar ovanpå en pall på hjul. Då det inte följer med någon fixering av växthusdelen till pallarna valde jag att vända den översta pallen upp och ner och istället skruva ihop de båda palkragarna i varandra med hjälp av ett metallbleck. Då jag dessutom ville ha en avdelning på insidan av växthuset, men att denna inte skulle synas på utsidan valde jag att använda mig av stora pallkragar och byggde en mellanvägg (av en överbliven råspontlucka) som även den målades och därefter monterades med hjälp av vinkeljärn:

Avdelning på insidan av pallkrageväxthuset

Avdelning på insidan av pallkrageväxthuset

Anledningen till detta är att jag vill ha vissa plantor (t.ex. tomater) i krukor, medan jag vill ha sallad på odlingsbädd:

Färdig interiör.

Färdig interiör.

För att jorden inte skall rinna igenom har jag rent generellt i alla pallkrageplanteringslådor använt mig av en formsydd innerduk för just pallkragar. Då kan vatten rinna igenom men jorden blir kvar inne i pallkragen. Supersmidigt!

Om det var lätt att montera? Ja, det var ju inte IKEA direkt utan beskrivningen var betydligt mer svårtydd och man fick därför ta det med ro.

Förvånansvärt många aluminiumprofiler att montera på detta lilla växthus!

Förvånansvärt många aluminiumprofiler att montera på detta lilla växthus!

Nu återstå att se hur det fungerar…men summa sumarum är att hitintills är jag mycket nöjd om än lite blåslagen. Ja, förutom att tomatplantorna dog en av de första nätterna i växthuset.

Den köldknäppen överlevde inte mina tomatplantor - Frostnatten 10 maj 2017

Den köldknäppen överlevde inte mina tomatplantor – Frostnatten 10 maj 2017

Men skam den som ger sig! Har jag väntat i 17 år på ett växthus kan jag ersätta de plantor frosten tog…

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *