KA en djungel utan dess like (del 2)

När vi letade efter KA blev vi ju lite chockade över hur enormt summan för tjänsten varierade från KA till KA. Jag menar en KA är obligatorisk vid husbygge och KA:n skall vara byggherrens vänstra hand vad gäller byggteknisk kunskap och byggtekniskt dokumentation. Dessutom måste man som KA vara utbildad och certifierad för att utföra arbetsuppgiften. Visst borde kostnaden för tjänsten då bli ganska lika oavsett vem man väljer. Lika jobb och lika utbildning för samma husbygge!

Hur svårt kan det egentligen vara att sköta sitt uppdrag bra? Vi var lite rädda för att drabbas av en KA som denna (som också är besiktningsman), så vi beslöt att inte anlita någon av de billigaste. Vi ville ju inte bli dem som bråkar medan KA:n godkänner felaktigheter eller tittar mellan fingrarna!

Vi kunde inte heller förstå hur några var nästan 3 gånger så dyra som de billigaste och valde i slutändan en gyllene medelväg, en KA i mellanprissegmenten…dubbelt så dyr som de billigaste, men betydligt billigare än de dyraste. Vi valde helt enkelt att anlita en KA genom Gar-bo, och fick Karlsson & Partners tilldelade oss.

På så sätt garanterades vi få en KA som är;

Kunniga, erfarna och engagerade. Och med målsättning att förebygga skador. Det är vad som utmärker Gar-Bos kontrollansvariga…Hos Boverket hittar du en lista på samtliga certifierade KA. Men du kan också välja att anlita en certifierad KA via Gar-Bo. Det är både enklare och säkrare eftersom vi ställer höga krav på våra samarbetspartners…Hos Gar-Bo hittar du noga utvalda kontrollansvariga vars främsta uppgift är att säkerställa tryggheten i ditt bygge och bidra till att du verkligen får det drömhus som du längtat efter.

Det verkade ju ganska bra…men sedan började vi undra en aning. Den kontrollplan som togs fram för vårat unika bygge av ett fritidshus på en ö var extremt lik en standardkontrollplan för en normalvilla på fastlandet.  Lite känsla av copy paste drabbades vi av när vi tvingades diskutera om vi verkligen behövde både grovutstakning och finutstakning på en ren berghäll där skillnaden i form av markarbetet mellan grovutstakningen och finutstakningen var absolut noll…nåja man kanske kan borsta bort lite sand med en tandborste mellan mutstakningarna 😉

Eller att radonmätning skulle genomföras på ett fritidshus på plintar, när all info säger att det för det första inte behöver genomföras radonmätningar på fritidshus och där huskonstruktionen dessutom medför ett radonsäkert bygge.

Nåja, allt verkade ju bra eftersom KA:n lyssnade på våra invändningar och uppdaterade kontrollplanen…och tekniska samrådet gick galant. Men så gick bygget snett, och ju snedare bygget gick ju mindre såg och hörde vi av vår KA. Han blev sjuk och kunde inte komma, han var bortrest och kunde inte komma. Vi bad honom kolla lite noga på stomresningen eftersom det stod i kontrollplanen att han skulle godkänna att det genomförts korrekt, men då fick vi till svar att det inte var hans jobba att jämföra husets montering gentemot ritningar, inte ens gentemot de ritningar som klubbats på det tekniska samrådet. Istället godkände han med en enda ytterst liten anmärkning den stomresning som sedan helt förkastades av besiktningsmannen.

Och jag kan inte hjälpa det, men jag undrar så vad som hade hänt om han hade underkänt stomresningen (vilket han borde ha gjort då ritningarna inte följts, 17 av 19 huselement var felmonterade, det var förstora glipor mellan huselementen, bärande innerväggarna var monterade för högt, huset var romboidt osv. osv.). Då hade man med största sannolikhet stoppat bygget i november 2015 och inte fortsatt bygga mot vår vilja tills vi lyckades stoppa bygget den 21 december 2015. Då kanske Rörvikshus representant inte bara åkt upp och fikat med vår snickare i december 2015, utan kritiskt granskat bygget. Då kanske vi hade sluppit bråka för varenda millimeter i detta bygge. För genom att han godkände saker som inte var okej så omkullkastade han vår trovärdighet som byggherrar. Istället för att man skulle respektera och undersöka våra invändningar tolkade man våra klagomål som påpekanden som invändningar från en superpetig kund. För vare sig husleverantör eller entreprenör trodde att det fanns några fel eftersom KA:n inte hittat dessa.

Vet inte hur många gånger vår entreprenör sade till oss att ”…så länge KA:n inte hittar några fel finns det inga fel att oroa sig för…” och så körde man på med bygget. Mot vår vilja, mot våra önskemål…för snickaren sade ju att allt gått bra, KA:n sade ju att att allt gått bra…det var bara den där überjobbiga byggherren som bråkade för bråkandes skull. Så att Rörvikshus åkte till ön för att kolla på bygget var bara en formalia för att ytterligare övertyga oss om att vi hade fel i sakfrågan. Lika så byggmötet i december, vi skulle bara övertygas om att vi hade fel. Samma gällde den första besiktningen, den gjordes mest för att våra klagomål formellt skulle avskrivas…för som sagt både snickare och KA sa ju att allt var i sin ordning!

Jag, hur fel snickare och KA hade visade ju stombesiktningen. Lika så de fel som hittades under rivningsfasen i bygget. Vi hade helt enkelt inte alls fel. Men med hjälp av en snickare som ville dölja sina fel och en KA som inte ville titta var man mycket, mycket nära att lyckas pressa vårt hus vidare i bygget till slutbesiktningen. Detta till trots att vår oberoende besiktningsman idag säger att ”…jag kunde inte ens tänka mig att man kunde misslyckas så katastrofalt med en stomresning…”.

Så det där med att KA:n skall stå för byggherrens byggnadstekniska kompetens och att denna skall larma om något är fel…det gäller nog tyvärr inte alla KA:r. Tyvärr, finns denna typ av rötägg uppenbarligen även i mellanprissegmentet och under kvalitetscertifierade organisationer. Så trots att vi försökte välja en trovärdig KA misslyckades vi kapitalt!

Och för er som undrar så har Gar-Bo tagit ansvar för sin förmedling av KA:n och avskrivit vår kostnad för KA samt har slutat förmedla vår KA:s tjänster. För såhär skall det inte gå till, vi fick inte den tjänst vi beställde! All heder till Gar-Bo som tagit sitt ansvar!

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *