Oljning av altaner ”check”

Gösses jag tror vi har stora altaner…eller iaf har det känts så när de har oljats!

Vi hade planer på att behandla dem med Sioo:x men ekonomin ville inte detta. Istället fick det bli vanlig träolja…och såhär i efterhand kan vi se att det nog var klokt kostnadsmässigt. 25 liter olja har vi gjort av med! Undra hur stor yta vi har egentligen? Stora altanen är aningen större än den gamla, men sedan har det tillkommit ”tre” altaner till och två stora trappor + en takterrass.

Därför har vi bara orkat olja en gång. Gamla husets stora altan oljade jag fem gånger första året, fast det var ju på den tiden jag var mammaledig och hade två barn som sov middag…

Altanen byggdes 2006, Efter de fem varven behövde vi bara olja altanen en enda gång till innan den brann upp 2014…och det var sommaren 2014. Så oljemättat trä håller väldigt bra! Då blandande vi dessutom i linolja i oljan för extra hållbar infettning.

Målbilden är såklart vår gamla altan, och ett lika diskret räcke som vi hade då. Helst hade vi inte haft räcke alls...men med hundar i familjen är det ett måste!

Tvätt av gamla altanen inför oljningen 2014.

Men denna gången är det som sagt enkel olja ett varv som gäller…

Altanoljning pågår.

Altanoljning pågår.

Vi har vid denna oljning testat pensel, liten roller och stor roller. Har läst en del negativt om att rolla altaner, främst då oljan rinner ner mellan springorna. Men jag måste säga att för stora ytor har en stor roller varit suveränt! Det har säkert gått åt mer olja än vid penselstrykning, men oljan har lagt sig snyggt och fint och det har gått fort! Ca 30 kvm per timme och det gör man inte med pensel! Om man inte trycker på rollern utan låter den rulla löst med rikligt med olja rinner det dessutom inte ner så mycket i springorna. Så ett tips för stora altaner är roller!

Dessutom skulle jag tro att mängden olja som rollats på och sugits in motsvarar två strykningar. Så det fungerar bra för torrt trä, tror det fungerar sämre om altanen sedan tidigare är oljemättad.

Men som sagt…det har gått åt olja…och befinner man sig på en ö måste man besöka fastlandet för att köpa ny. Så häromveckan stresskörde jag från färjan och dundrade jag in på en affär 3 minuter innan stängning. I entrén stod två sekuritasvakter som upplyste mig om hur sen jag var…3 minuter senare gick jag ut genom dörren med 3 burkar till vakternas förtjusning och beröm…för att sedan återvända till ön.

 

Nya huset

2 Comments

  1. Bra jobbat med oljningen! Vi har inte oljat än, inte hunnit! Men det ska vi göra och ville också ha Sioox men det skulle kosta över 100000 att olja in våra 200 kvm och nä det tillät inte ekonomin. Galet! Får se vad det blir, jag skulle vilja ha en olja med något grått pigment… :)

    • Vi räknar med att gråna till altanen om några år när den blivit brun med silvertjära eller liknande. Det kändes som ett betydligt billigare alternativ är sioo:x. Lycka till med oljningen…roller är ett tips då det går förvånansvärt fort. Dessutom kan du ju sätta skaft på den om du vill och då får du ju en bekväm arbetsställning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *