”Vi har levererat toppresultat åt trevliga och nöjda kunder…”

En liten tillbakablick. Vi hade Ädelbygg som byggare från oktober 2015 till april 2016…borde inte vår erfarenhet noteras eller bemötas i företagets årsrapport på deras hemsida?

Istället skriver de:

”2016 blev ett fantastiskt bra år för Ädelbygg…Vi har levererat toppresultat åt trevliga och nöjda kunder…”

Borde det inte också framgå att Rörvikshus och Allrum Home AB gick ekonomiskt på knäna för att Ädel Bygg smet från sitt ansvar rörande vårt hus? Istället skriver man;

”2016 blev ett fantastiskt bra år för Ädelbygg omsättning på knappt 7 miljoner efter att ha varit verksamma i branschen ett och ett halvt år.”

Hade jag varit Rörvikshus eller Allrum så hade jag gått i taket för ett sådant uttalande! Behöver jag berätta att de därefter dessutom dragit på sig betalningsanmärkningar? Så ekonomiskt kan det inte gå lysande!

Borde det inte också framgå, att det var fler kunder än vi 2016 som faktiskt inte var nöjda? Men det är klart…vill man skapa en image av att vara störst, bäst och vackrast, och på så sätt lura nya potentiella kunder att köpa tjänster…ja, då skriver man ju inte ut sådant!

”…Vi välkomnar nya och gamla kunder.”

Men jag ställer mig frågan hur många kunder återvänder till Ädelbygg (eller Västergrund Segling och Byggkonsult AB och Södertörns byggproduktion AB som de också bygger under) för ytterligare ett bygge? Jag har inte träffat på en enda! Och jag tvivlar på att de verkligen skulle välkomna mig som återkommande kund 😉

”…Då fanns det ingen möjlighet att fortsätta jobba med er, så vi hoppade av, vi hoppade av ! vi blev inte ”utkastade”. Har man ett kontrakt kan man inte bli utkastad, det var ömsesidigt mellan Allrum och Oscar Ädelbygg att det var ohållbart att fortsätta jobba med er…Jan Ädel”

Så lät det i ett brev daterat 31/1-2017 (9 månader efter att vi lyckats få dem utbytta)

Men hur kommer man till rätta med det problem som så kärnfullt beskrivs av Johan T. Sterndal;

”…Fuskbyggare och oseriösa förstör…Under det senaste decenniet har byggbranschen vuxit starkt i Sverige. Det har lett till att tusentals nya jobb har skapats, men också lockat många oseriösa aktörer till en lukrativ och seriös bransch. Situationen känns igen från till exempel restaurangnäringen, som länge har varit hemsökt av fusk…Dessa fuskbyggare och andra oseriösa aktörer – av hantverkare kallade ”bönhasare” – förstör för de riktiga hantverkare på marknaden som känner stolthet i sitt arbete…Enligt… statistik från Konsumentverket var 17,7% av alla konsumentklagomål 2012 boenderelaterade. Detta är djupt beklagligt, då ett fungerande boende är grunden för varje människas välbefinnande.”

Inte nog med att man konkurrerar ut seriösa, ansvarstagande, yrkesstolta hantverkare, dessutom förstör dessa oseriösa hantverkare hela upplevelsen av att bygga hus för den enskilda byggherren. Men hur gör konsumenten för att vidarebefordra sin erfarenhet, nå ut med sina varningar? Ja, denna bloggen är uppenbarligen t.ex. inte avskräckande nog för andra byggherrar (som anlitar dem), eller ens för Ädelbygg (som fortsätter bedriva sin verksamhet som o inget hänt).

Hur skall konsumenten/byggherren kunna lita på att hen får tag på seriösa byggare? När de som kan vittna skräms till tystnad och ord förvrängs för att skapa bild av en trovärdig, lyhörd och seriös verksamhet. Har du några tips?

Nya huset

One Comment

  1. Såg nu att Ädelbygg (eller Västergrund Segling och Byggkonsult AB och Södertörns byggproduktion AB som de också bygger under) verkar har lagt ner sin verksamhet. Istället kan man nu anlita Ädelbyggs personal som ”…specialister inom besiktning och arbetsledning för nyproduktion av villor, BRF samt kommersiella byggnader.” De erbjuder även KA tjänster. Allt under namnet och hemsideadressen Entreprenadkonsulterna.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *