Det är tjocka väggar

Vårt förra Rörvikshus var ett välisolerat fritidshus, speciellt eftersom det var byggt på 70-talet. Ytterväggarna var välisolerade, lika så bottenplattan. Dessutom var innerväggarna isolerade. Ja, och till det hade vi treglasfönster. Vi frös aldrig i det huset! Därför drog vi öronen åt oss när vi insåg att fritidshus inte behöver hålla samma krav vad gäller isolering som villor. Och därmed är nästan vilken isolering och väggtjocklek som helst ok. Vi vill kunna använda vårt hus året om och när Rörvikshus sa att att de använder samma väggkonstruktion i sina fritidshus som i sina villor kändes det helt rätt. Isolerad innerväggar och välisolerade ytterväggar:

RorvikshusYttervagg

30 cm tjocka är ytterväggarna, och de innehåller en hel massa isolering och grejer. U-värdet är ca 0,156 W/m²K…säger inte mig så mycket men Hudikshus fritidshus med tillvald tilläggsisolering 1 eller tilläggsisolering 2 har ett u-värde på 0,237 W/m²K respektive 0,196 W/m²K. Västkustsstugan har 0,227 W/m²K. Skidsahus går inte ens ut med sitt u-värde så jag gissar att det är högre. Och så lågt som möjligt är ju målet, så då verkar det ju rätt bra…speciellt när det är standard. En himla massa jocks i väggarna verkar det ju vara i alla fall, så vi lär inte frysa.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *