Det bästa huset, den bästa snickaren

När vi skulle välja entreprenör som skulle få äran att bygga vårt hus var vi lockade av tanken att välja en lokal snickare. Vi gillar nära kommunikation och en snickare som känner ön hade på många sätt känts så rätt. Pengarna för bygget av vårt hus hade hamnat på ön och vi hade delat glädjen av att skapa något fint tillsammans.

Men, vi var inte sugna på helhetsansvaret och projektledningen. Vi ville inte, vi orkade inte.

Därför lät vi oss övertalas av vår Rörvikshussäljare att det var enklast och kvalitetsmässigt säkrast att anlita honom för bygget av vårt hus. Han fick generalentreprenaden med orden att ”ett hus blir aldrig bättre än de snickare som bygger det”. Wow säger jag bara, förstår ni vilket löfte det var i våra öron! Vi vet ju hur fantastisk finish och gedigen kvalitet det gamla huset var av…så det var ju nästan så våra ögon började tindra när han sa så. Vi var så sålda på vår erfarenhet av Rörvikshus och deras ledord ”nära, personligt och förstklassigt”. Vi skulle helt enkelt få ett fantastiskt hus!

Eftersom vi valde att bygga huset nyckelfärdigt genom vår Rörvikshussäljare tog vi heller inte referenser på den snickarfirma som vi sedan fick utskickad till oss utan kollade referenser på de jobb som gjorts i samma regi. Så allt verkade verkligen bra.

Vad vi hade missat, var att det finns en omvänd tolkning i detta också…men den gick upp för oss under vår 39 dagars kamp för att få huset vädertätt, när vi nyfiket (för vår egen skull) började söka referenser på vår snickarfirma och vi hittade en platsannons:

Byggnadsarbetare/ snickare…

….Huvudsakliga uppdrag är husproduktion på södra, östra och västra sidan av sthlm län.

Beskrivning av arbetsuppgifter: Husproduktion. Nyckelfärdiga hus ovan grund. Vi utför inga markarbeten.

Beskrivning av kvalifikationer: Vi söker både dig som är ung och arbetsvillig och dig som är erfaren. Inga krav på yrkesbevis…

Det var den snickarfirma som vår generalentreprenör/Rörvikshussäljare anlitat för att bygga vårt hus som sökte snickare. Vårt hus byggs alltså av snickare som inte behöver ha yrkesbevis. Det räcker att du är ung och arbetsvillig för att få anställning i firman. Det betyder rent krasst att du inte ens behöver ha gymnasieutbildning i att bygga för att jobba med vårt hus, eller att du ens snickrat alls. Rent krasst kan du ha tummen mitt i handen och ändå få jobb att bygga på vårt hus. Typ en sådan som jag kan söka jobbet.

Och allt det är ok, om man får lära sig yrket lärlingsvägen. (Jobbar själv inom en bransch där lärlingar är vanliga, men därför vet jag också av erfarenhet att dessa lärlingar aldrig blir bättre än den kompetens + tid som handledaren har att ge. Å andra sidan med rätt handledning utklassar lärlingsskolan ofta de flesta yrkesskolor.) Men då skall det som sagt finnas tid för handledning. Och helt ärligt så brukar det framgå i annonsen om denna typ av skolning kommer att ske, dvs att man får utbildning på plats. Typ ”Vi ser till att du får utbildning”. Men nä inget sådant står i annonsen, inte heller står det att ”yrkesutbildning är meriterande” vilket också är en populär formulering i annonser. Det står inte heller att ”erfarenhet är meriterande”, vilket det brukar göra när man är öppen för både oerfarna och erfarna men vill göra en rangordning genom att ranka erfarenhet framför nybörjare. Därför, om man skall ägna sig åt texttolkning så kan annonsen tolkas på följande sätt:

I första hand söker vi dig som är ung och arbetsvillig

I andra hand söker vi dig som är erfaren

Oavsett om du är oerfaren eller erfaren så är yrkesbevis inget som är viktigt att visa för att få detta jobb.

Det var väll inte riktigt så vi tänkte när vi anlitade vår generalentreprenör/Rörvikshus för att bygga vårt nyckelfärdiga Rörvikshus, när vi satt där med tindrande ögon och såg ett fantastiskt kvalitetshus framför oss byggt av kompetenta snickare med gedigen erfarenhet. Vi liksom inbillade oss att genom att anlita snickare genom honom så skulle kvaliteten, yrkeserfarenheten, yrkeskompetensen och yrkesbevisen komma på köpet! Vi skulle garanterat får ett hus som var lika fint byggt rakt igenom som vårt gamla.

Och trots allt som hänt jag tror fortfarande på vår generalentreprenörs löfte; ”ett hus blir aldrig bättre än de snickare som bygger det”

Och nej, jag lägger inte ut länken till annonsen här, eftersom jag inte vill utelämna för mycket info här. Men annonsen med originalreferens finns sparad på min dator ifall någon vill kolla riktigheten. Annonsen publicerades 8/10-2015 (4 dagar före vårt hus skulle anlända).

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *