Kärleken till ett hus

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit detta, men det är lika bra att jag skriver det igen. Vi var otroligt nöjda med vårt gamla hus…

dscf5711.jpg

Det var gediget in i minsta detalj. Inte en enda ful träbit, inte en enda sättning, ingen svikt i golvet, ingen fukt eller unkenhet efter 37 år. Vi hade faktiskt bara ett enda problem och det var att fönstren som var av första generationens treglas hade kondens mellan glasen. I övrigt var huset i toppskick för att vara 37 år gammalt. På några få ställen såg man att furugolvet skulle behöva slipas och lackas och vi visste att vi inom en femårsperiod skulle behöva lägga om taket. Men i övrigt;

cc1.jpg

 

Huset var ett Rörvikshus av modellen 72R, dock aningen modifierat:

Bygglovsritningar Gamla huset

Bygglovsritningar Gamla huset

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

Med sina 66 kvm boyta var det otroligt yteffektivt och kändes både luftigt och ljust. Därför blev vi överlyckliga när vår försäkringsman hade valt Rörvikshus som leverantör till vårt ersättningshus. Och även om vi sedan valde att ta över byggherreskapet och driva nybygget vidare på egen hand så var husfirman given. Skall man ersätta det bästa huset med ett ändå bättre måste man liksom satsa på ett säkert kort!

Vi valde också av känslomässiga skäl att inte bygga ett likadant eller ett snarlikt hus för det bästa huset kan inte ersättas med en snarlik kopia. Istället lät vi en av Rörvikshus arkitekter rita ett hus efter våra önskemål. Och vet ni vad…hon ritade ett superfint hus som vi blev kära i från första stund! Ändå var det inte perfekt, för det var ju just det…vi var ju på jakt efter det perfekta ersättningshuset…men efter några vändor till vid ritbordet skapades vårt drömhus.

Villa Bergstoppen, Copyright www.nyahuset.nu

Villa Bergstoppen, Copyright www.nyahuset.nu

Vi vill fortfarande tro och hoppas att detta hus kan ersätta vårt älskade gamla hus och bli ett nytt hus där vi återigen kan leva det liv vi älskar ute på ön. Dock har det inte varit en dans på rosor hittills. Dels bär vi ett tungt bagage då traumat med branden gör att vi har svårt att tro att vi verkligen skall få ett fint och bra hus. Dessutom har vi effektivt fått våra husdrömmar krossade de senaste två månaderna eftersom vi haft stora problem med stomleveransen/husresningen samt vädertätningen av huset. Huset har helt enkelt tagit rejält med stryk och det gör ont, ont, ont i vår mage. Idag åker därför en representant på Rörvikshus ut till bygget för att se på vilket sätt vårt hus skall fixas. Så snälla, snälla ni; håll tummarna för att detta kommer lösa sig på bästa sätt. Håll tummarna för att vi åter igen skall våga drömma om att någon gång i framtiden kunna flytta in i ett fint hus – ett lika fint hus som det vi hade – för just nu känns den drömmen långt borta!

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *