Målbilder

Villa Santa skriver idag om målbild/målbilder med husbygget. Vad som får en att kämpa lite extra för drömhuset. Det fick mig att tänka vad är målbilden med vårt husbygge. Vilket jag egentligen inte behöver skriva ner, för för mig och för min familj är målbilden så tydlig. Och den har varit så stark redan från början. En ledstjärna helt enkelt. Och ledstjärnan har hela tiden varit att ta sig tillbaka till det liv på ön som vi hade innan branden. Något som kan vara svårt för andra att förstå, men som är så självklart för de flesta på ön. Många har bemött oss med kommentarer ”men det är ju bara ett fritidshus”, ”blir det inte bra är det bara att sälja och flytta”, ”ni tar detta för personligt”. Och vi förstår att vi blir bemötta på detta viset. För för många kanske det är just så…men inte för oss. För oss är detta en personlig kamp som är tätt knuten till identitet och meningen med livet.

Därför är lustigt nog den tydligaste målbild för bygget hur jag och min man tillsammans med vänner dricker ett glas rosé en ljummen sommarkväll efter en trevlig grillmiddag vår altan. Har ju på de flesta sätt inte alls med huset att göra utan speglar enbart återgången till det ”normala livet” på ön.

Fika, vänskap och oändligt med skratt

Fika, vänskap och oändligt med skratt

Om jag istället fokuserar på huset har jag många små målbilder som att sitta och jobba med datorn vid bordet i matplatsen (=återgång till livet på ön), att sätta på mig skorna i hallen (=förbättring då vår gamla hall var klaustrofobiskt trång), att stoppa i tvätt i tvättmaskinen i vårt nya badrum (= förbättring då vårt badrum också var klaustrofobiskt trångt), att min man står i ett soldränkt kök och förbereder middagen (=aningen större och mer lättarbetat än det förra). Även dessa målbilder relaterar nog mer till livet på ön än till själva huset, då de alla speglar erfarenheter av gamla huset och bilder av hur vi använde vårt gamla hus. Jobba vid matbordet för att kunna vara på ön med barnen istället för på jobbet på fastlandet. Sätta på sig skor i hallen på väg ut på äventyr med kompisar. Tvätta smutsiga kläder efter äventyr, för vem blir inte lortig av att leka i skog och mark? Och matlagning som ett fint avslut på en underbar solig dag.

Men jag lovar att jag kommer ge er ett foto över ljusinsläppet i matplatsen och vardagsrummet som en målbild för huset för det tror jag kommer bli fantastiskt! Det kommer vara en av de häftigaste grejerna med huset…hur utomhus knyts ihop med inomhus. Fast för mig kommer det vara ganska samma som i gamla huset så det är liksom inget jättespeciellt för mig. För det är verkligen en av de saker vi tagit med oss från gamla huset till det nya – ljusinsläppen – hur gränsen mellan inne och ute suddades ut.

3D-ritning av gamla husets vardagsrum.

3D-ritning av gamla husets vardagsrum.

Hela vårt husbygge handlar ju egentligen om att återerövra och förbättra något som var vårt. Något som var så tätt knutet till det vi anser vara ”det goda livet”. Jag tror man tänker annorlunda då, när man återerövrar. Och mest av allt handlar det konstigt nog inte alls om huset (för huset är bara ett verktyg i detta fallet) utan det handlar om våra vänner, våra grannar och alla andra människor på ön som med sin vänskap, omtanke och kärlek är så otroligt viktiga för oss.

GFormingAHeart

Men det är också därför det är så viktigt att allt vad gäller husbygget blir rätt på en gång. Vi vill inte pyssla med huset när det väl är färdigt. Vi vill inte oroa oss för kallras, golvknarr, mögel, fukt osv. Det är därför vi verkligen tagit kampen när det blev fel. Viktigast är att huset är byggt på bästa tänkbara vis här och nu, och därmed blir så underhållsfritt som möjligt när det är färdigt, så att vi har tid för dessa underbara människor i vårt liv. Jag vill aldrig någonsin behöva vare sig lägga om tak, byta panel eller tapetsera om (det får mina barn och barnbarn göra om mååååååånga år). För det är verkligen så att utan dessa underbara människor på ön vore livet på ön inget värt! Och måste vi missa en sommar till med huset för att få ett riktigt, riktigt bra hus så gör vi det (även om det skulle vara lite surt…för 5 personer och en hund i 10 kvadrat är trångt, jag lovar 😉 ).

Om det bara hade varit ett vanligt fritidshus utan alla härliga grannar och vänner då hade vi till och med kunnat ge upp, då hade vi kunnat flytta, då hade det bara varit ett fritidshus. Det är helt enkelt livet på ön som är vår målbild och vår starkaste ledstjärna med vårt bygge, för det är det vi vill återerövra med detta husbygge!

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *