Aska <3 Rabarber = Sant?

Eftersom Villa Bergstoppen har en annan form än vårt gamla hus måste det ske en viss omplanering av tomten. Detta innebar att våra rabarberplantor måste flytta från framsidan av lillstugan till baksidan. Och alla som planterat om rabarber vet att de behöver lite tid på sig. Så vi flyttade två av tre plantor i höstas och låter den tredje stå kvar till i sommar.

Som jag skrivit har vi ju typ ingen jordmån uppe på berget och i den skreva vi beslutade oss för att plantera rabarbern i lade vi ett lager aska underst (för aska hade vi ju gott om efter branden) och därefter jord och rabarber. Och kan ni ana vilken fjutt det blev i rabarbern!? Visste inte att rabarber gillar aska? För man kan aldrig ana att dessa två rabarberplantor är nyligen omplanterade.

Så i helgen plockade jag de största stjälkarna….och vet ni det syntes knappt och ändå vart det 2 kg rabarber? Därför blir det kräm, marmelad och förhoppningsvis muffins denna veckan. Och tur är det väll att vi har mycket rabarber för är det något äldsta dottern älskar så är det rabarbermarmelad.  Från början kokade jag sådan marmelad som ett experiment då jag ville ha en ”sötsur” marmelad istället för min högt älskade apelsinmarmelad (som jag inte längre tål eftersom jag inte tål några citrusfrukter)…och det blev supergott. Så gott att J lätt äter en burk i veckan om det tillåts. Nu brukar ju inte orka vare sig plocka eller koka marmelad till 52 burkar…men ett 10-tal brukar det bli. Så jag hoppas det blir cirka 4 stycken av helgens skörd. Men de skall jag gömma längst inne i skafferiet så J inte hittar dem…för jag vill ju inte de skall ta slut på en gång 😉

Nya huset

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *