Att bo i Uppsala

Då varken maken eller jag är från Uppsala så får vi ofta frågan om varför vi valde att stanna kvar i staden efter avslutade studier. Varför vi inte flyttade till någon av våra hemorter eller kanske någon ny plats. Ofta svarar vi svamlande; – Det bara blev så. Men idag när jag cyklade i staden i solen så fick jag den där känslan – Jag älskar Uppsala! Och när jag nu fick den där känslan så bestämde jag mig för att fundera på varför. Varför älskar jag denna staden över alla andra städer jag bott i eller besökt? Varför tycker jag att det är en bra stad för mina barn att växa upp i? Så här kommer mina argument:

  1. Uppsala är Sveriges fjärde största stad, men har behållt småstadens charm
  2. Staden är liten till ytan (idag cyklade jag från den absolut nordligast belägna stadsdelen in till centrum och ut till den östligaste stadsdelen t.o.r. och det tog mindre än 40 minuter)
  3. Det är en cykelvänlig stad. Ingen annan stad (utom möjligtvis Lund) har lika många cykelvägar och cykelställ som Uppsala
  4. Det är av skälen ovan nära till allt (ta bara vår familj som har som längst  1500 meter till våra jobb, fritidsintressen och skolor)…hur många familjer slår det? Dvs. om vi ville skulle vi kunna leva helt utan bil.
  5. Uppsala hade under mitten av 1900-talet en väldigt bra stadsarkitekt vilket innebär att staden är full av låga flerfamiljshus (oftast max tre våningar) belägna på egna tomter. Dessutom har staden många små parker, så hela staden upplevs som luftig och grön.
  6. Staden har en kontinental känsla, då många studenter kommer från andra städer och länder och tar med sig både traditioner och vanor.
  7. Staden är lugn, barnen står ofta i centrum och som jag skrivit ovan är det lätt för barnen att förflytta sig tack vare att cykelvägar finns precis överallt i hela stan.
  8. Vi har nära till Stockholm vilket gör att om man inte hittar ett jobb i denna staden kan man på 30 minuter ta sig med tåget till Stockholms central och 1 timme till Gävle eller 30 minuter med bil till Arlanda eller Enköping.

Hade nu funderat på några fina Uppsalafoton, men eftersom jag aldrig stannade cykeln idag och tog några får ni hålla till godo med några gamla och vintriga :)

Karaktäristiskt Uppsala hus byggt på 1930-talet, beläget på en egen tomt.

Karaktäristiskt Uppsala hus byggt på 1930-talet, beläget på en egen tomt.

Klassisk Uppsalavy från slottsbacken ner över staden med Domkyrkan i centrum

Klassisk Uppsalavy från slottsbacken ner över staden med Domkyrkan i centrum. Här syns tydligt att bebyggelsen är låg och inte särskilt tät.

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *